Koudegolf eist meer dan 40 doden, vooral in Polen

De koudegolf van de afgelopen dagen heeft intussen al meer dan 40 doden geëist, vooral in Polen. Het ziet er maandag wel naar uit dat de temperaturen weer beginnen te stijgen. In de Turkse metropool Istanbul bedekt een dikke laag sneeuw nog altijd de straten. Luchtvaartmaatschappijen hebben al honderden vluchten moeten annuleren.

De uit Scandinavië afkomstige koudegolf heeft gisteren in Polen tien doden gemaakt. Vrijdag en zaterdag kwamen al tien mensen om het leven door de kou. In sommige regio's zakte het kwik tot onder -20° C. In Tsjechië vielen sinds vrijdag zes doden, vooral daklozen.In Italië kwamen zeven mensen om, onder wie vijf daklozen.

Op de Balkan zakte het kwik nog dieper. In het zuidwesten van Servië werd -33° C opgetekend. In de hoofdstad Belgrado zochten tientallen vluchtelingen hun toevlucht tot een verlaten gebouw. zij wilden geen onderdak zoeken bij de officiële asielcentra uit angst te worden teruggestuurd naar de landen langs waar ze Servië zijn binnengekomen, zoals Bulgarije of Macedonië.

In Skopje, de hoofdstad van Macedonië, is een 68-jarige dakloze man dood aangetroffen. In Slovakije zijn afgelopen nacht vier mensen doodgevroren. In Wit-Rusland overleden vijf mensen door de koude, in buurland Oekraïne nog eens zeker acht.

Duizenden reizigers gestrand in Istanbul

Afgelopen weekend moest Turkish Airlines al meer dan 600 vluchten annuleren, vandaag kwamen daar nog eens 277 vluchten bij die vanuit Istanbul moesten vertrekken. Meer dan 10.000 reizigers zitten vast in luchthavens. Voor nog eens 5.000 andere reizigers die vastzitten in Istanbul werd onderdak gezocht.

Nog in Istanbul is het verkeer op de Bosporus, een van de meest gebruikte zee-engtes ter wereld, vandaag opnieuw volledig stilgelegd door de kustwacht vanwege de slechte zichtbaarheid. Ook de veerdienst tussen de Europese en Aziatische oever is ook opgeschort.

Meest gelezen