Liberale fractie in EU-parlement lust Beppe Grillo niet

De Italiaanse populistische partij Vijf Sterren (M5S) van de komiek Beppe Grillo zal dan toch niet toetreden tot de ALDE, de fractie van liberale partijen in het Europees Parlement. Het bestuur van de ALDE heeft vanavond beslist om het aanzoek van de Vijf Sterren te weigeren.

De protestpartij M5S zit nu al in het Europees Parlement en maakt deel uit van de EFDD (Europa van Vrijheid en Directe Democratie). Die kleinere fractie bestaat bijna geheel uit politici van de M5S en de UKIP, de partij van Nigel Farage die ijvert voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Als de brexit een feit wordt, verdwijnt uiteraard ook de UKIP uit het EU-parlement en stelt die fractie dus nog weinig voor in Straatsburg. M5S-leider Beppe Grillo was daarom al eerder op zoek naar een alternatief. Zo dacht hij aan de Europese groenen, maar die stonden niet te trappelen.

Grillo koos dan maar voor de liberale fractie ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten in Europa die wordt voorgezeten door ex-premier Guy Verhofstadt (Open VLD). Vandaag hebben de leden van de M5S-beweging de keuze voor de ALDE met een ruime meerderheid bekrachtigd. Niet minder dan 78% van de uitgebrachte stemmen gaf de goedkeuring aan de ALDE.

"Waarden niet opzijzetten voor 17 Italianen"

Het aansluiten van de Vijfsterrenbeweging van Grillo had de liberale fractie in het Europees Parlement kunnen versterken met 17 zetels, maar hield ook veel risico's in. De ALDE geldt als een erg pro-Europese fractie met voormalig premier Guy Verhofstadt (foto in tekst) als leider.

Wellicht daarom heeft het bestuur van de ALDE vanavond geoordeeld dat de standpunten met die van Grillo te ver uiteen liggen, zeker als het over de Europese eenmaking gaat. 

Zo wil Grillo een referendum in Italië over een uitstap uit de eurozone en heeft in het verleden al tal van anti-EU-standpunten ingenomen. Bovendien wordt hij beschouwd als erg wispelturig en zonder enige strategie.

Eerder vandaag had Hilde Vautmans die namens Open VLD in het bestuur van ALDE zit, de deur voor Grillo nochtans niet dichtgegooid. "Als ze inderdaad die grote bocht maken, dan mogen ze er voor mij bij. In de volksmond zegt men: alleen een zot verandert nooit van mening. Maar we gaan onze liberale waarden niet opzijzetten voor 17 Italianen die willen toetreden."

Dat laatste is dus vanavond niet gebeurd. De ALDE weigert de toenadering van de Vijf Sterren. 

imago/Eibner Europa