Meryl Streep haalt zwaar uit naar Trump, hij noemt haar "overschatte actrice"

Op de uitreiking van de Golden Globes afgelopen nacht heeft actrice Meryl Streep indruk gemaakt met haar speech, waarin ze zwaar uithaalde naar Donald Trump. Trump op zijn beurt heeft al gereageerd dat hij niet verbaasd is dat de "liberale mensen uit de filmindustrie hem aanvallen." Meryl Stryp noemde hij "een van de meest overschatte Hollywoodactrices".

Meryl Streep mocht de Lifetime Cecil B. DeMille award voor haar volledige oeuvre in ontvangst nemen uit handen van Viola Davis. Maar het was vooral haar woorden die blijven nazinderen.

"Er was één optreden vorig jaar dat mij verbijsterd heeft. Het zette zijn klauwen in mijn hart. Niet omdat het goed was, er was niets goeds aan. Het was het moment waarop de persoon die het meest gerespecteerde zitje in ons land zal bekleden, een mindervalide reporter imiteerde. Iemand waar hij in privileges en macht ver boven staat en iemand die niet kan terugslaan."

"Het brak mijn hart toen ik het zag. En ik krijg het nog steeds niet uit mijn hoofd want het gebeurde niet in een film. Het was het echte leven. Als een publieke figuur, iemand met macht dit instinct om te vernederen gaat volgen, dan sijpelt dat in ieders leven door. Het geeft anderen toestemming om hetzelfde te doen."

In het fragment (zie helemaal onderaan) drijft Donald Trump op een campagnebijeenkomst de spot met een journalist die aan een chronische spierziekte lijdt. Het incident zorgde voor heel wat ophef in de Verenigde Staten. Trump reageerde op de heisa door te beweren dat hij de man niet bewust belachelijk gemaakt heeft.

"Gebrek aan respect lokt respectloosheid uit"

"Gebrek aan respect nodigt respectloosheid uit, geweld zet aan tot geweld", vervolgt Meryl Streep haar toespraak. "Als de machtigen hun positie misbruiken om anderen te pesten, verliest iedereen." Ze riep de pers vervolgens op om vooral hun verantwoordelijkheid te blijven nemen en beledigingen te blijven aanklagen.

Streep eindigde geëmotioneerd met de woorden: "Zoals mijn vriend, mijn geliefde overleden prinses Leia ooit tegen mij zei: "Take your broken heart and make it into art.""

Ze kreeg niet alleen veel bijval vanuit het publiek in de zaal, maar ook op Twitter regent het positieve reacties.

Lees verder onder tweets.

Donald Trump "niet verbaasd"

Donald Trump reageerde niet lang daarna op de speech van de actrice. Hij zette Streep weg als een "Hillary-fan" en vertelde in The New York Times dat hij de uitreiking van de Golden Globes niet gezien had, maar dat hij niet verbaasd was dat hij aangevallen werd door "liberale mensen uit de filmindustrie."

Intussen heeft Trump ook in een reeks tweets zijn gal gespuwd over Meryl Streep. Hij noemde haar onder meer een van de meest overschatte actrices in Hollywood.

Meryl Streep was overigens niet de enige beroemdheid die op het gala van de Golden Globes van leer getrokken is tegen Donald Trump. Hugh Laurie, die voor een derde keer een beeldje in ontvangst mocht nemen, sprak over de "laatste Golden Globes in de geschiedenis". "Ik wil niet somber zijn, het is enkel dat de woorden "Hollywood", "Foreign" en "Press" in de titel staan." Daarmee verwijst Laurie naar het discours van Trump. Die valt immers met de regelmaat van de klok de media aan en verbergt zijn misprijzen voor Hollywood niet.

Herbekijk hier de speech van Meryl Streep

Het fragment waarin Donald Trump spot met journalist die aan spierziekte lijdt

Meest gelezen