N-VA over onderwijshervorming: "Niet blindstaren op 1 september 2018"

De Vlaamse regering mag zich niet blindstaren op een invoering van de hervorming van het secundair onderwijs op 1 september 2018. Dat zegt onderwijsspecialist Koen Daniëls van N-VA, maar ook de onderwijskoepels vinden kwaliteit belangrijker dan de timing.
Jasper Jacobs

Het kernkabinet van de Vlaamse regering slaagde er vanmorgen nog niet in om een akkoord te sluiten over de hervorming van het secundair onderwijs. De discussie speelt zich grotendeels af tussen CD&V en N-VA. Die laatste partij ziet het liefst zo weinig mogelijk richtingen verdwijnen. Mogelijk volgt er vrijdag witte rook tijdens een kern die de ministerraad voorafgaat.

Om 1 september 2018 nog te halen, moet een beslissing een kwestie van dagen zijn, eerder dan van weken of maanden, zegt Lieven Boeve van het katholiek onderwijs. "Voor ons is een kwaliteitsvolle invoering echter belangrijker dan de datum", aldus de directeur-generaal. Ook Patriek Delbaere van het onderwijs van steden en gemeenten liet al verstaan dat de datum voor hem niet zo belangrijk is.

N-VA: "Holderdebolder leidt tot gedonder"

Eenzelfde geluid valt te horen bij regeringspartij N-VA. "Ik heb de minister al langer aangeraden zich niet blind te staren op 2018", zegt Koen Daniëls van N-VA. "We weten dat holderdebolder in het onderwijs meestal leidt tot gedonder. Vergeet niet dat er nog een heel proces moet worden doorlopen eens de beslissing genomen is. Er moeten nog leerplannen opgesteld, handboeken geschreven, leerkrachten bijgeschoold... De bijsturingen zullen pas het verhoopte effect hebben als zij die het in de praktijk moeten brengen - leerkrachten, leerlingen en CLB's - mee zijn."

Na de discussie over de tweede en derde graad moet overigens nog worden afgeklopt over de eerste graad. De brede eerste graad is weliswaar afgevoerd, maar er moeten wel zogenoemde basisopties worden klaargestoomd die de leerlingen optimaal voorbereiden op de nieuwe tweede graad.