Nooit meer Russisch gas uitgevoerd naar Europa dan in 2016

Vorig jaar heeft de Russische staatsgroep Gazprom 179,3 miljard kubieke meter aardgas uitgevoerd naar Europa en Turkije. Dat is een absoluut record, ondanks Europese plannen om de afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen.

De EU voert nu ongeveer een derde van het aardgas in vanuit Rusland via pijpleidingen doorheen Oekraïne en Wit-Rusland en onder de Baltische Zee. Vorig jaar was er dus een recordaantal in de levering en sinds Nieuwjaar is dat door de koude zeker niet anders.

Het opstarten van de Nordstream-pijpleiding onder de Baltische Zee naar Duitsland is voor een deel verantwoordelijk voor de gestegen uitvoer van Russisch gas naar de EU.

Toch heeft de EU plannen om de afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen. De voorbije jaren zijn er leveringsproblemen geweest, onder meer via Oekraïne en Wit-Rusland, en ook de economische boycot over en weer en de stijgende spanningen tussen het Westen en Rusland, hebben Moskou tot een onbetrouwbare leverancier gemaakt.

De EU-Commissie wil meer aardgas uit landen zoals Noorwegen, Qatar en de landen rond de Kaspische Zee om op die manier de aanvoer te diversifiëren, maar het omgooien van een dergelijk grote energiemarkt is niet in een handomdraai te realiseren. Rusland probeert bovendien de EU-lidstaten tegen elkaar uit te spelen en heeft plannen voor een andere aardgasleiding via de Balkan naar enkele Centraal-Europese landen zoals Hongarije, waar Moskou een goede relatie mee heeft.

Het strategische energiespel tussen Europa en Moskou, met Turkije daar tussenin, blijft dus voortduren.