Regering in Ivoorkust stapt op

De Ivoriaanse eerste minister Daniel Kablan Duncan heeft aangekondigd dat hij en zijn volledige regering opstappen. Dat heeft Radio France Internationale gemeld. President Alassane Ouattara heeft het ontslag intussen aanvaard. Een herschikking van het kabinet was verwacht. Het ontslag hangt niet samen met de onrust van afgelopen weekend.
Premier Duncan spreekt de pers toe nadat hij zijn ontslag heeft aangeboden.

Bijna een maand geleden werden in Ivoorkust parlementsverkiezingen gehouden. Die werden gewonnen door de coalitie die al aan de macht was in het Centraal-Afrikaanse land.

Afgelopen weekend had de zittende regering onder leiding van Daniel Kablan Duncan haar ontslag moeten aanbieden, maar dat moest worden uitgesteld na muiterij binnen het Ivoriaanse leger. Soldaten maakten op verschillende plaatsen in het land amok, omdat ze een hoger loon en betere leefomstandigheden wilden. Zondag sloot president Ouattara een akkoord met de militairen en keerde de rust terug.

Vandaag kon premier Duncan dan wel het ontslag van zijn regering aanbieden aan de president, die heeft dat ook aanvaard. Verwacht wordt dat de samenstelling van de nieuwe regering morgen bekend is.