Schandaal velt coalitieregering in Noord-Ierland

In Noord-Ierland lijkt een einde te komen aan de coalitieregering tussen protestantse en katholieke partijen. Vicepremier Martin McGuinness van de katholieke Sinn Fein, stapt op uit protest tegen een schandaal. Wellicht komen er vervroegde verkiezingen.

"Het is nu het moment om een einde te maken aan de arrogantie van de DUP", zei McGuinness (boven). Hij stapt op omdat premier Arlene Foster (foto in tekst) van de protestantse partij DUP weigert om ontslag te nemen of een diepgaand onderzoek in het schandaal toe te laten.

Foster is onder vuur gekomen wegens een project voor hernieuwbare energie dat ze in de vorige regering had gelanceerd, maar dat knullig werd uitgevoerd en de Noord-Ierse belastingbetaler bijna een half miljard Britse ponden zou kunnen kosten. 

Sinn Fein, de katholieke partij van McGuinness, zegt dus nu de steun aan de regering in Belfast op. De crisis komt erg ongelegen, want Noord-Ierland dat nog niet zo lang uit een geweldspiraal is geraakt, is nu verdeeld tussen voor- en tegenstanders van een brexit. De meeste protestantse partijen zijn voor een brexit, de meeste katholieke tegen. Veel Noord-Ieren vrezen dat de grens met de Ierse Republiek, die een lidstaat zal blijven van de EU, opnieuw gesloten wordt. Dat zou forse gevolgen kunnen hebben voor de Noord-Ierse economie.

De onmogelijke coalitie in Belfast

Martin McGuinness was lid van de katholieke terreurgroep IRA, waarvan zijn partij Sinn Fein de politieke arm is. Toch speelde McGuinness een belangrijke rol in de politiek na de Goede Vrijdagakkoorden die in 1997 een einde maakten aan de burgeroorlog in Noord-Ierland.

Na de verkiezingen in 2007 stapte McGuinness -een radicale katholiek- in een regering die geleid werd door de al even radicale protestantse dominee Ian Paisley. Tegen de verwachtingen in werkten beide vroegere vijanden erg goed samen en leken ze symbool te staan voor de verzoening na een bloedige periode in Noord-Ierland.

Paisley is inmiddels overleden, maar de coalitie tussen zijn DUP en de Sinn Fein van McGuinness hield tot vandaag stand. Niet een politieke wrijving, maar wel een financieel debacle hebben daar dus nu een einde aan gemaakt. 

Arlene Foster is sinds januari vorig jaar premier van het autonome Noord-Ierland. De relatie tussen haar en McGuinness was van in het begin al gespannen. Of vervroegde verkiezingen nu veel gaan veranderen, is nog niet duidelijk. Wellicht komen de DUP en Sinn Fein opnieuw als de belangrijkste partijen naar boven. Toch zegt McGuinness dat een nieuwe coalitie met de DUP onder Foster geen optie is.