Schoonzoon van Trump krijgt hoge post in Witte Huis, zonder salaris

De toekomstige president Donald Trump gaat zijn schoonzoon Jared Kushner benoemen als "senior advisor" in het Witte Huis. Dat meldt het transitieteam dat de overname van de macht op 20 januari voorbereidt. Senior advisor is na stafchef de hoogst geplaatste functie in het Witte Huis. Maar Kushner zal geen salaris krijgen, om de nepotisme-wetgeving te omzeilen. De Democraten vragen om een onderzoek.

Kushner, die dinsdag 36 wordt, speelde zowel tijdens als na de presidentsverkiezingen al een belangrijke rol binnen het team van Trump. Net als zijn schoonvader heeft hij geen enkele ervaring in de politiek.

Het idee dat Kushner als senior advisor naar voren zou worden geschoven, stak eerder al eens de kop op. Toen rezen al vragen of dat wel ethisch verantwoord zou zijn, gezien de anti-nepotismewetten en het feit dat Kushner aan het het hoofd staat van het projectontwikkelingsbedrijf Kushner Companies.

Nepotisme?

Kushner heeft nu aangekondigd dat hij ontslag neemt als CEO van het familiebedrijf en als uitgever van het magazine "New York Observer". Hij doet ook afstand van een reeks activa en belooft zich niet te bemoeien met zaken die een direct effect zouden hebben op zijn resterende financiële belangen.

Trump en Kushner moeten ook opletten dat ze de nepotisme-wetgeving niet overtreden. Sinds 1967 is het in de VS namelijk verboden dat overheidsfunctionarissen iemand mogen benoemen die onder hun administratie valt. Maar sommige experts twijfelen eraan of deze wetgeving ook van toepassing is op het Witte Huis. Om dit te vermijden, zal Kushner als adviseur niet op de loonlijst staan van het Witte Huis en dus geen salaris krijgen.

De Democraten reageren sceptisch op de aanstellen en vragen een onderzoek. In een brief maken Democratische volksvertegenwoordigers zich sterk dat het Witte Huis wel degelijk onder de nepotisme-wetgeving valt. Ze vragen zich ook af of Kushner wel genoeg afstand heeft gedaan van zijn financiële belangen om belangenconflicten uit te sluiten.

Ivanka

Verder raakte bekend dat Ivanka Trump, de vrouw van Kushner, voorlopig geen functie zal uitoefenen in het Witte Huis. Zij concentreert zich momenteel op de verhuizing van de familie naar Washington en haar rol als moeder van drie jonge kinderen.

Ivanka doet ook afstand van haar functies in het vastgoedbedrijf van haar vader en van haar eigen mode-merken.