U2 viert 30e verjaardag legendarische album "The joshua tree" in België

"The joshua tree", een van de meest legendarische albums van U2, blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. En dat mag gevierd worden, onder meer met een tournee die ook in België zal passeren.

Op dinsdag 1 augustus zal de rockband in het Koning Boudewijnstadion het afsluitende tourneeconcert spelen. Voor het eerst zal "The joshua tree" integraal gespeeld worden. Het voorprogramma wordt verzorgd door Noel Gallagher's High Flying Birds. De tournee start op 12 mei in Vancouver en sluit begin augustus in Brussel af.

"The joshua tree" uit 1987 was het vijfde studioalbum van de Ierse rockband. Met onder meer hits als "With or without you", "I still haven't found what I'm looking for" en "Where the streets have no name" werd "The joshua tree" het eerste nummer 1-album van U2 in de Verenigde Staten. Wereldwijd werden er meer dan 25 miljoen exemplaren van het album verkocht.

Het idee voor de tournee ontstond vorig jaar, toen U2 de laatste hand legde aan hun album "Songs of experience". De band merkte de parallellen op tussen de wereldwijde politieke situatie die aanleiding gaven tot "The joshua tree" in 1987 - met onder meer de Reagan-Thatcher era - en de situatie vandaag de dag. De gitarist van U2 vertelde: "Ik dacht: "Wow, deze songs hebben een nieuwe betekenis en een nieuwe weerklank vandaag, die ze drie of vier jaar geleden niet hadden."".

Bono zelf zei: "Onlangs luisterde ik opnieuw naar "The joshua tree" voor de eerste keer in bijna 30 jaar. Het is zoals een opera. Veel emoties voelden vreemd genoeg heel hedendaags: liefde, verlies, gebroken dromen, de zoektocht naar de vergetelheid, polarisatie... Ik heb een aantal van deze songs veel gezongen, maar nooit allemaal. Ik ben er klaar voor. Als ons publiek even enthousiast is als wij, gaat het een geweldige avond worden."

Op 11 januari begint de voorverkoop voor de betalende fans van de U2-site, op 16 januari start de gewone voorverkoop.