VAF over crowdfunding voor Robbe De Hert: "Afspraken niet nagekomen"

Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft regisseur Robbe De Hert wel degelijk financiële steun toegekend voor zijn filmproject "Hollywood aan de Schelde". Zo reageert het VAF op de berichten rond de crowdfundingsactie die is opgezet voor de Antwerpenaar, die zijn laatste geld heeft geïnvesteerd in de film die niet van de grond lijkt te komen.
BELGA

Vorige week publiceerde het weekblad Dag Allemaal een emotioneel interview met De Hert. De Antwerpenaar vertelde daarin hoe hij in financiële problemen is terechtgekomen, nadat hij zijn laatste geld had geïnvesteerd in de film "Hollywood aan de Schelde", een spin-off van een zesdelige televisiereeks over de geschiedenis van de Vlaamse film. Een student en een kennis van De Hert zetten daarop een crowdfundingsactie op poten, om de droom van de aan lager wal geraakte regisseur te helpen waarmaken.

"Steun werd uitbetaald, film kwam er niet"

Het Vlaams Audiovisueel Fonds zit verveeld met de zaak. In Dag Allemaal was De Hert behoorlijk scherp voor het VAF: hij begreep niet dat hij niet de nodige steun kreeg voor zijn ambitieuze project. Het VAF spreekt dat formeel tegen. "Voor de tv-reeks heeft De Hert van het Film Fonds in Vlaanderen - de voorganger van het VAF - in 2001 al 125.000 euro gekregen. Het filmproject "Hollywood aan de Schelde" is hier een spin-off van", aldus het VAF.

"Bedoeling is om met bijkomend materiaal een filmversie te maken. Voor de realisatie hiervan heeft het VAF De Hert in 2006 al 50.000 euro postproductiesteun toegekend. 80% daarvan - 40.000 euro - werd uitbetaald, deels in 2006 en deels in 2007. De film werd echter nooit opgeleverd en de contractuele afspraken werden niet nagekomen. Daarom werd de resterende 10.000 euro niet meer uitbetaald, al blijft dat bedrag voor hem gereserveerd als de film nog wordt afgewerkt", zegt Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, in het Radio 1-programma "De wereld vandaag". "Rekening houdend met De Herts precaire situatie heeft het VAF het reeds gestorte bedrag trouwens nooit teruggevorderd."

"Doodstil sinds 2007"

De laatste stand van zaken over "Hollywood aan de Schelde" kreeg het VAF begin 2007. "Toen hebben we hierover een brief van Robbe gekregen, waarin hij meldt dat de film niet afgewerkt is geraakt door zijn gezondheidsproblemen. Daarin belooft hij ook om de film met hulp van anderen alsnog af te werken tegen april 2007, maar dat is dus niet gebeurd. Sindsdien is het tussen het VAF en Robbe doodstil", aldus nog Drouot.

Het VAF hoopt nu dat de crowdfundingactie de productie van "Hollywood aan de Schelde" misschien toch het cruciale duwtje in de rug kan geven. "Wij respecteren De Hert en wat hij voor de Vlaamse film heeft betekend en betreuren zijn moeilijke situatie. We hopen dat "Hollywood aan de Schelde" er met steun van de lopende actie spoedig komt, zodat wij het resterende saldo kunnen uitbetalen en Vlaanderen deze film te zien krijgt."