Van Overtveldt tegenover De Block en Marghem over hogere accijnzen op tabak

Binnen de federale regering is er onenigheid over de aanpak van de accijnzen op tabak en alcohol. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de accijnzen verlagen, zijn collega's Maggie De Block (Open VLD) en Marie-Christine Marghem (MR) vinden het positief dat de accijns rokers aanzet om te stoppen.

Gisteren maakte de tabaksfederatie Cimabel bekend dat de accijnsverhoging op tabak die vorig jaar werd doorgevoerd, 150 miljoen euro minder heeft opgeleverd dan begroot. 

Veel rokers zouden alternatieven zoeken, hetzij in het buitenland, hetzij op de illegale markt. Tegelijk is de grensverkoop aan Britten, Fransen en Nederlanders fors teruggevallen. Een hogere accijns heeft dus geleid tot minder belastinginkomsten.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt trekt daaruit zijn conclusies en zegt dat een accijnsverlaging geen taboe mag zijn als de inkomsten van de overheid daardoor zouden stijgen.

De Block en Marghem zijn tegen

Zijn collega van Volksgezondheid Maggie De Block ziet dat anders. Volgens haar werkt de tariefverhoging wel degelijk, ook al zouden de inkomsten voor de overheid tegenvallen. Volgens De Block is het een positief gevolg van de accijnsverhoging dat een aantal rokers in ons land effectief gestopt is of overgestapt naar de e-sigaret.

Net als de Block verzet ook federaal minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) zich tegen de uitspraak van Van Overtveldt.  "De strijd tegen tabaksverslaving is één van de doelen uit de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties", stelt de minister in een persbericht.

Ze wijst erop dat ons land zich in 2015 achter die doelstellingen schaarde. "De accijnzen op tabak verlagen om zo de verkoop aan te zwengelen met het oog op hogere inkomsten voor de staat, is in strijd met dat engagement."