Vanaf 35 wordt het voor Kate Middleton allemaal een beetje anders

De hertogin van Cambridge, Catherine "Kate" Elizabeth Middleton, wordt vandaag 35 jaar. De "girl next door" uit de middle class die steeds geduldig moest wachten (8 jaar op een huwelijksaanzoek), heeft zich ontpopt tot een immens populair lid van de Britse koninklijke familie. Haar 36e levensjaar kondigt zich echter aan als een jaar van veranderingen. Wat heeft 2017 in petto voor de fel bejubelde echtgenote van prins William?
AP 2016

35 wordt of is ze. Hoe Kate dat viert, daarover weigert Buckingham Palace ook maar iets te lossen. Al járen. Behoort tot de privésfeer. Maar ze viert het in intieme kring, zoals altijd. Mogelijk is er gisteren al even getoost. De voltallige Middleton-clan was aanwezig bij de kerkdienst op het buitenverblijf van de Queen, Sandringham. Dus de familie Middleton was samen met de familie Windsor. Ideaal. Alleen prins George en prinses Charlotte zijn niet gespot. Maar die zaten vast knus in de warmte bij hun nanny in een van de gebouwen op het landgoed.

©2017 Andrew Parsons / i-Images

Een mindere start want "te weinig gewerkt"

Het nieuwe jaar kende al een mindere start voor Kate en William. De Britse pers rekende even uit hoeveel officiële activiteiten ze in 2016 ondernomen hadden. William was 188 keer op pad, Kate 140. Dat blijken er minder te zijn dan toen prins Charles en Diana nog getrouwd waren en tussen de luiers van William en Harry zaten. In 1985 kwam Charles 404 keer naar buiten en Diana 299.

Het is niet de eerste keer dat er kritiek op Kate en William komt omdat ze te weinig zouden werken. "De Queen en prins Philip zijn negentigers, Charles en Camilla naderen de 70, het wordt tijd dat de jongere generatie naar voren treedt", luidt het.

Naast de koninklijke verplichtingen werkt William ook -in shiften trouwens- als helikopterpiloot voor de reddingsdienst East Anglian Air Ambulance. Kate blijft dan weer thuis om voor prins George (3) en prinses Charlotte (1,5) te zorgen. Ze heeft nooit weggestoken dat opvoeding voor haar heel belangrijk is. William steunt Kate daarin.

Meer werk op komst

Toch zal er dit jaar meer op het to-dolijstje prijken van Kate. De Queen heeft een 20-tal opdrachten uitbesteed aan andere leden van de koninklijke familie. Zo is Kate nu beschermvrouw (zoals dat dan heet) geworden van de All England Lawn Tennis Club, waar elk jaar het Grandslamtoernooi Wimbledon wordt gehouden. Een dikke meevaller voor Kate, want de hertogin houdt van tennis. Ze moedigde vorig jaar Andy Murray aan toen hij de finale van Wimbledon won (foto).

©2016 Andrew Parsons / i-Images

Vandaag hoeft de hertogin niet per se naar buiten te komen. Haar eerstvolgende verplichting is pas op woensdag. Ze trekt naar een afdeling van het Nationaal Centrum Anna Freud waar ouders die het mentaal moeilijk hebben én jonge kinderen hebben, begeleiding krijgen. Later op de dag bezoekt ze met William het Child Bereavement Centre, dat 1 jaar bestaat. Het centrum biedt steun aan gezinnen die getroffen worden door een overlijden of aan kinderen die rouwen. Een initiatief waar het koppel graag zijn schouders onder zet, want Williams moeder Diana overleed toen hij amper 15 was.

Verhuizen of niet?

2017 heeft ook een verhuizing in petto voor Kate. Het gezin woont momenteel in Anmer Hall in het Oost-Engelse graafschap Norfolk. Wat goed uitkomt voor William. Anmar Hall is niet ver van de uitvalsbasis van zijn werk, Cambridge Airport. Volgens de krant The Telegraph zou in maart Williams contract aflopen. Hij zou daarom Kensington Palace in Londen overwegen als nieuwe stek. Zo is hij dichter bij de Queen om meer voor haar in te vallen.

Compleet nieuw is die woning uiteraard niet. Als er Londense verplichtingen zijn, kan het gezin daar al terecht. Het is de plaats waar Kate en William in april nog de Amerikaanse president Barack Obama ontvingen. U herinnert zich vast nog de foto's van George in een witte badkamerjas. Kate en William zouden George ook alvast hebben ingeschreven in de exclusieve Wetherby Preparatory School in Londen.

©Alpha Press

Pippa's huwelijk, Diana's dood

In 2017 staan er ook twee grote vieringen op het programma voor Kate. Haar jongere zus Pippa (33) geeft in mei haar jawoord aan financieel expert James Matthews (41). Het idyllische dorpje Englefield (Berkshire) waar de kerkdienst plaatsvindt, zal worden overrompeld door persfotografen. Kate zal geen bruidsmeisje spelen (dat is traditioneel voorbehouden aan ongehuwde meisjes) en het is uitkijken of ze niet de aandacht zal trekken met haar kledingkeuze. Pippa was op haar huwelijk wél bruidsmeisje en haar kont in een strakke, sobere witte jurk was plots wereldnieuws.

Op 31 augustus zal het ook 20 jaar geleden zijn dat Diana verongelukte in de tunnels van Parijs. Wellicht komt er een herdenking, zoals in 2007 in Wembley, maar details zijn niet bekend. Deze keer evenwel geen benefietconcert, maar de focus zou volgens Britse kranten eerder liggen op Diana's inzet voor goede doelen.

Derde kind? Waarom niet

Britse royaltywatchers voorspellen eveneens een uitbreiding van het gezin. Een derde kind voor Kate en William dus. Als argumentatie wijzen ze erop dat Kate zelf uit een gezin met drie kinderen komt (broer James en zus Pippa), en dat het koppel dol is op kinderen. De bookmakers voorspelden voor 2016 al een broertje of een zusje voor George en Charlotte.

Ons lijkt de kans relatief klein. Prins William gaf in november op bezoek in Vietnam in een talkshow toe dat het getrouwde gezinsleven een hele aanpassing vergde. Hij gebruikte het woord "struggled" (ik "worstel" ermee). En het was niet de eerste keer dat hij daarover een opmerking maakte. Voor Kate van haar kant is een zwangerschap dan weer een hele opgave: ze kampt telkens met een extreme vorm van misselijkheid en belandde bij George in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen.