Vandalen steken ogen Rainer Maria Rilke uit met schroevendraaier

Het Emile Verhaerenmuseum in de gemeente Sint-Amands heeft een aantal inbrekers over de vloer gekregen. Dat laat de conservator van het museum Rik Hemmerijckx weten aan VRT Nieuws. De vandalen bewerkten onder meer een schilderij met daarop de schrijver Rilke afgebeeld met een schroevendraaier.

Via een aanpalend pand, waar de dieven ook ingebroken hebben, zijn ze in het museum geraakt. Er werd niets gestolen, maar de vandalen hebben wel heel wat schade aangericht in een depotruimte.

Een schilderij uit de collectie "Posthume reünie II" van Pol Maes werd daarbij geviseerd. Met een schroevendraaier bewerkten de vandalen moedwillig het schilderij, onder meer de figuur van Rainer Maria Rilke en staken hem de ogen uit. Ook een klein plaasterwerk werd licht beschadigd. Wie de inbrekers zijn en wat hen bezielde om het schilderij op die manier te beschadigen, is niet geweten.

Conservator Rik Hemmerijckx liet weten: "Lucebert schreef ooit: "alles van waarde is weerloos". Meestal moeten deze woorden in de figuurlijke betekenis begrepen worden, soms ook in de letterlijke. Een blinde Rilke. Je houdt het niet voor mogelijk. Kunst en poëzie zijn sterker dan een vandalenstreek."

Het werk van Pol Maes zou volgens Hemmerijckx wel gerestaureerd kunnen worden.

Het Emile Verhaerenmuseum is een literair museum volledig gewijd aan de Belgische dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren (1855 - 1916). Onder zijn vrienden mocht Verhaeren onder andere Auguste Rodin, Eugène Carrière, Stefan Zweig en Rainer Maria Rilke rekenen.