"Niet 20.000, maar 100.000 auto's minder om verkeersinfarct te voorkomen"

Mobiliteitsorganisatie VAB vreest dat er niet 20.000, maar eerder 100.000 auto's minder moeten rijden tijdens de spits in en rond Antwerpen om dit najaar een verkeersinfarct te voorkomen. "Een op de drie autoverplaatsingen in de spits moet verdwijnen", zegt Maarten Matienko van VAB.
BELGA/WAD

Volgens de Vlaamse regering moeten er dit najaar in de spits in en rond Antwerpen 20.000 à 25.000 auto's minder rijden om met de start van de bouw van de Oosterweelverbinding een groot verkeersinfarct te voorkomen. Mobiliteitsorganisatie VAB noemt dat echter een grote onderschatting en vreest dat er 4 à 5 keer zoveel auto's weg moeten. "Een op de drie autoverplaatsingen in de spits moet verdwijnen", zegt Maarten Matienko van VAB. "Er zijn immers ook heel ingrijpende werkzaamheden in de stad Antwerpen zelf."

De VAB roept scholen en bedrijven op om heel zware inspanningen te doen en niet enkel op de overheid te rekenen. "Scholen zouden bijvoorbeeld de beginuren van de lessen kunnen verplaatsen, zodat er op het openbaar vervoer meer capaciteit is voor mensen die op weg zijn naar hun werk", zegt Matienko als een van de suggesties. "Het is kort dag, maar het wil niet zeggen dat er niets kan gebeuren."

"Het is heel belangrijk dat bedrijven hun werknemers screenen om te kijken welke alternatieven er zijn", zegt de VAB-woordvoerder voorts. "Kijken naar openbaar vervoer alleen is onvoldoende, vaak is de fiets een veel betere oplossing." Als de alternatieven er zijn moeten die volgens de VAB ook volop gestimuleerd worden. "Dat kan bijvoorbeeld door geen parkeerplaats meer ter beschikking te stellen voor mensen die een alternatief hebben."