Afscheid van de coole president: 5 topmomenten van Obama

De aftredend president Obama staat bekend om zijn gevoel voor humor, zelfrelativering en zijn stijl. Wij lichten enkele hoogtepunten uit zijn presidentschap uit die op deze site eerder in de "Ook dat nog"-rayon thuishoren.

De Amerikaanse komiek en acteur Jerry Seinfeld heeft al enkele jaren een online programma met een simpel uitgangspunt: hij gaat samen met een andere komiek om koffie in een oldtimer. Het programma heet ook letterlijk zo: “Comedians in cars getting coffee”. Zowel het gesprek in de auto als in de koffiebar wordt gefilmd en het resultaat daarvan vormt de talkshow die dan online komt.

Hoewel het uitgangspunt eenvoudig lijkt, is het dat niet als Obama plaatsneemt in de auto. In het begin loopt het vrij vlot. Seinfeld haalt de president op aan het Witte Huis in een Corvette uit de jaren 60. Hoewel Barack enthousiast is om een koffie te gaan halen met Jerry, geraken ze niet voorbij het hek van het Witte Huis. “Ik dacht al dat het niet ging lukken”, zegt Obama. “Je hebt het niet goed genoeg verkocht”, antwoordt Seinfeld.

Stephen Colbert presenteert momenteel de “Late show”, maar voor hij de legendarische talkshowhost David Letterman opvolgde, was hij bijna een decennium lang het uithangbord van “The Colbert report”, een satirische parodie op opiniërende nieuwsprogramma’s zoals dat van Bill O’Reilly op de conservatieve televisiezender Fox News.

Een vast onderdeel van het programma is het “Word”-segment waarin een in actueel thema wordt besproken. In de laatste maand van “The Colbert report” komt Barack Obama met zijn eigen versie van dat segment waarin hij Stephen Colbert speelt en meesterlijk zichzelf fileert. Wat volgt is een fijn staaltje zelfspot waar veel wereldleiders nog wat van kunnen leren.

Al voor zijn presidentschap is duidelijk dat Obama zich heeft omringd met communicatieadviseurs die de sociale media tot in de puntjes beheersen. Zo slaagt hij er onder meer in om zijn “yes we can”-boodschap zo goed mogelijk te verspreiden. Obama en zijn stijl zijn immens populair op het internet.

Zo gaat een door het Witte Huis verspreide foto van hij die een vuistje -fist bump- geeft aan een schoonmaker razendsnel de wereld rond (foto onder). Het vuistje geven wordt zowat zijn handelsmerk en past perfect bij zijn uitgekiend imago. Obama is ook de inspiratiebron van menig internetmeme, waarvan de “not bad-Obama” wellicht de populairste is (foto onder).

Zijn coolness spreekt aan en dat beseft hij zelf al te goed. Af en toe maakt hij er gretig gebruik van. Om zijn ziekteverzekering aan de man te brengen, neemt hij een filmpje op waarin hij zichzelf speelt. Het niet zo goed geacteerde en gefilmde filmpje toont Obama die oefent om het volk te overtuigen om zich in te schrijven op Obamacare. Het filmpje valt in de smaak en wordt een instant hit op sociale media.

Dat er een heuse stand-upcomedian schuilt in menig Amerikaans president is al langer duidelijk. Zeker sinds George W. Bush is het op het jaarlijkse correspondentendiner de gewoonte dat de zittende president de draak steekt met de media en zichzelf. Een rol die Obama duidelijk met veel goesting ten berde brengt. Gedurende zijn twee ambtstermijnen heeft Obama zo in het totaal 8 dergelijke komische shows gepresenteerd.

Een onderwerp dat regelmatig terugkomt is dat van zijn geboortecertificaat. Veel conservatieven zijn er lang van overtuigd geweest dat Obama in Kenia is geboren en niet in de VS (red. waardoor hij geen president mag zijn). “Om alle twijfel uit de wereld te helpen, heb ik beslist de video van mijn geboorte vrij te geven”, zegt de president in 2011 waarna het begin van Disney-film “De leeuwenkoning” op groot scherm wordt afgespeeld. “Voor de mensen van Fox News, dat was om te lachen.”

Op dezelfde avond haalt hij Donald Trump door de mangel, omdat ook hij twijfel heeft gezaaid over het geboortecertificaat van Obama. “Nu dat achter de rug is, kan Trump zich op belangrijkere zaken focussen zoals uitpluizen of we de maanlanding nu in scene hebben gezet of niet.” Wist Obama veel dat Trump zich daarna zou focussen op een politieke carrière en een gooi doen naar het presidentschap.

De Amerikaanse president is een grote muziekliefhebber. Zo geeft hij de laatste jaren zijn zomerplaylist op Spotify vrij en weten we onder meer dat hij een grote fan is van zowel Bob Marley als The Rolling Stones, maar ook van Beyoncé, Florence + The Machine en Ray Charles. Hij combineert graag klassiekers met nieuwer werk en heeft ook een zwakte voor hiphop en r&b.

Daarnaast beschikt Obama ook zelf over een degelijke stem. En dan hebben we het niet over het YouTube-kanaal Barackdubs dat door slim knip- en plakwerk in toespraken van de president hem allerlei nummers doet zingen, maar over zijn echte stem. Zo zingt hij in 2015 “Amazing Grace” op de begrafenis van doodgeschoten Senator Clementa Pinckney, maar ook heel opvallend is zijn versie van “Sweet home Chicago” samen met onder meer Rolling Stones-frontman Mick Jagger en blueslegende BB King.

Ook dit is Obama: muziek, humor en zelfrelativering: