Alleen in het weekend sporten doet al wonderen

Goed nieuws voor wie zich alleen op zondagochtenden in spandex hijst om bijvoorbeeld te gaan fietsen of lopen: door één keer per week te sporten, verlaagt u al aanzienlijk het risico op een vroege dood door hart- en vaatziekten of kanker. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij tienduizenden Britten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt volwassenen aan om wekelijks 150 minuten matig intensief te bewegen. Wie minder tijd heeft, maar meer zin kan er ook voor kiezen om 75 minuten intensief te sporten. Volgens de WHO wordt dit beter gespreid over de week.

Voor wie niet zoveel tijd heeft, is er nu goed nieuws. Uit analyse van de gezondheidsstatistieken van bijna 64.000 Engelse en Schotse 40-plussers blijkt nu namelijk dat wie slechts één à twee keer per week aan sport doet, ook al aanzienlijke gezonder is.

Wie slechts één of twee keer per week sport, verlaagt zijn kans op hart- en vaatziekten maar liefst met 41 procent tegenover iemand in de luie zetel blijft zitten. Het risico om kanker te krijgen daalt minder fors, maar toch nog altijd met een aanzienlijke 18 procent.

Zelfde resultaten

Opvallend: die resultaten zijn bijna hetzelfde bij fanatieke lui die drie of meer keer per week sporten. Hun risico om hart- en vaatziekten te krijgen is exact hetzelfde en ze hebben slechts 3 procent minder kans om kanker te krijgen. Een kleine maar niet onbetekenisvolle winst natuurlijk.

Wie de volledige resultaten wil lezen, kan deze raadplegen in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.