Canvas houdt dit voorjaar vast aan mix van actua, docu en fictie

Canvas houdt dit televisievoorjaar vast aan zijn huidige koers, met op het programma vooral actua, docu en fictie. Vaste waarden zoals "Terzake", "Culture club" of "De ideale wereld" krijgen het gezelschap van 7 gloednieuwe programma's of vervolgreeksen.

"Canvas wil er zijn voor iedereen die op zoek is naar meer inzicht, verrassing, verwondering of schoonheid, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleiding", zegt netmanager Reinhilde Weyns over de plannen voor het nieuwe televisiejaar. "Het voorbije jaar hebben we hard gewerkt aan een stabiele basis. Het is een uitdaging en tegelijk een opportuniteit om onze specifieke rol in het medialandschap te blijven spelen."

Horizontale programmatie

De Canvasavond blijft opgebouwd rond een herkenbare horizontale structuur met dagelijks dezelfde vaste afspraken om 20 uur (actua en duiding), 21.15 uur (documentaire, fictie) en 22.15 uur (sportduiding, humor). Indien nodig speelt Canvas flexibel in op de actualiteit, zoals bijvoorbeeld bij de verslaggeving over de Amerikaanse verkiezingen.

Naast het aanbod op antenne speelt ook het digitale luik voor Canvas een belangrijke rol. “Het laat ons toe om beter tegemoet te komen aan de mediabehoeftes van ons publiek, ook van specifieke communities", zegt Weyns daarover.

"De televisielogica blijft belangrijk, en we gaan die niet zomaar overboord gooien", aldus Weyns. "We merken dat het lineaire televisekijken nog altijd een enorme stuwende kracht heeft voor het online kijken. We leven natuurlijk in snel evoluerende tijden, maar momenteel is het voor ons nog een en-en-verhaal." Voor Canvas is het bereik in de "long tail", met uitgesteld en online kijken erbij, het volledige plaatje.

Vaste waarden

 • Terzake (in een nieuw decor) en De afspraak blijven de openers van de Canvasavond op weekdagen, om respectievelijk 20 uur en 20.30 uur
 • Vranckx en Check-point focussen op het buitenlandse nieuws, met ook eigen reportages
 • De ideale wereld staat garant voor een satirische kijk op de actualiteit. Presentator Otto-Jan Ham krijgt afwisselend zeven verschillende "sidekicks" aan zijn zijde.
 • Winteruur, het praatprogramma van Wim Helsen rond een gast en een tekst, gaat onverminderd door tot aan het zomeruur
 • Extra Time blijft de vaste afspraak voor liefhebbers van duiding over sport
 • Vanaf maart nodigen Sofie Lemaire en Bent Van Looy alle cultuurliefhebbers opnieuw uit in de Culture Club. Vaste commentatoren Marc Didden, Marc Erkerns en Kurt Overbergh blijven op post. Ook het online magazine blijft bestaan.
 • De Koningin Elisabethwedstrijd voor cello is te volgen via Canvas+

Krijgen een vervolg

 • Ruben Van Gucht maakt een tweede reeks van De Kleedkamer. Hij bundelt verhalen van ex-voetballers.
 • Van Gucht presenteert ook Extra Time Koers, waar hij extra duiding geeft bij de wieleractualiteit.
 • Later dit voorjaar komt er een nieuwe reeks van het documentaireprogramma 4 x 7, de etalage voor aanstormend talent en gevestigde waarden

 

Nieuw

 • Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch heeft de afgelopen 15 jaar alle grote politieke omwentelingen in ons land vanop de eerste rij meegemaakt. In Wissel van de macht focust hij op zes belangrijke kantelmomenten in de recente Belgische geschiedenis: de faliekant afgelopen regeerperiode van de groenen, het uiteenvallen van de Volksunie en de geboorte van N-VA, de ondergang van het Vlaams Belang, de breuk van het kartel CD&V – N-VA, de val van Leterme, en de langste regeringscrisis ooit. Vanaf dinsdag 31 januari
 • Nu tientallen partijen de strijd met IS aanbinden op evenveel fronten, reist Rudi Vranckx in IS in het vizier langs de frontlijnen van deze totaal nieuwe soort oorlog. Hij trekt van slagveld naar stadsoorlog, maar ook naar de diepste catacomben van het internet en versleutelde messaging-apps. Vanaf dinsdag 14 maart, maar ook online
 • Op een dag wordt de rating van België verlaagd van AA+ tot B. Een totale economische crisis breekt uit, met als grootste slachtoffers de twintigers, die nog maar een fractie krijgen van de welvaart van hun ouders. Met dat uitgangspunt focust de comedy Generatie B op het generatieconflict tussen jongeren die de crisis op hun schouders torsen, en de babyboomers die niet van plan zijn hun luxueuze comfort op te geven.
 • Thomas Vanderveken probeert dit jaar een eigen muzikale droom te realiseren: het pianoconcerto van Grieg spelen, samen met het toporkest Brussels Philharmonic. In de televisiereeks Thomas speelt het hard zien we hoe hij dat of het hem lukt.
 • Een selectie buitenlandse fictie en documentaires