Duitsland debatteert over extra veiligheidsmaatregelen

In Duitsland wordt stevig gedebatteerd over extra veiligheidsmaatregelen en over de vraag hoever je als overheid de individuele vrijheden mag inperken. De aanslagen van drie weken geleden in Berlijn gecombineerd met het feit dat er dit jaar in Duitsland verkiezingen zijn brengt het debat in een stroomversnelling.

Het uitwijzen van afgewezen asielzoekers staat daarbij hoog op de agenda. Er zijn ook plannen om landen van herkomst die hieraan niet willen meewerken financieel te straffen. Verder zijn er plannen om potentiële terroristen langer te kunnen vasthouden en bewaken.

Een ander zeer gevoelige kwestie is het uitbreiden van bewakingscamera's. Het mogelijk schenden van de privacy is een heikele kwestie in Duitsland. De herinneringen aan de Gestapo in de tweede wereldoorlog en de Stasi in de DDR zijn nog zeer levendig.
 

Meest gelezen