Islamconsulenten willen boter bij de vis voor deradicalisering

De islamconsulenten die geradicaliseerde gevangenen moeten begeleiden haken af door het te lage loon. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "We moeten onze functie bekleden met een heel bescheiden loon en ook onze verplaatsingsonkosten worden niet vergoed", meldt het hoofd van de islamconsulenten in "De ochtend".
Nicolas Maeterlinck
(archieffoto)

Islamconsulenten vormen een belangrijk wapen in de strijd tegen radicalisering. Ze worden ingezet om geradicaliseerde gevangenen op andere gedachten te brengen, maar worden naar eigen zeggen onderbetaald. Een islamconsulent verdient zo'n 1.300 euro bruto per maand. "Naast het bescheiden loon, worden ook onze verplaatsingskosten niet vergoed", zegt Said Aberkan, het hoofd van de islamconsulenten voor de Vlaamse gevangenissen in "De ochtend". "Er bestaat geen arbeidsovereenkomst tussen ons en Justitie, waardoor we geen rechten hebben."

Volgens Aberkan heeft de lage verloning voor een groot deel te maken met het gebrek aan een statuut. "We hebben al voorstellen voor een degelijk statuut ingediend indertijd bij minister Jo Vandeurzen (red. minister van Justitie 2007-2008) en Stefaan De Clerck (red. minister van Justitie 2008-2011), maar het is er nog altijd niet van gekomen. Ik weet niet waarom we aan ons lot worden overgelaten." De islamconsulent benadrukt dat ook andere geloofsovertuigingen geen statuut hebben.

De verloning en het schimmige statuut zijn volgens hem de hoofdoorzaak waarom verschillende consulenten afhaken. "Vorige week nog ben ik gecontacteerd door een kandidaat-islamconsulent die het niet ziet zitten, omdat hij met zijn diploma een betere functie kan bekleden", zegt hij. "Er is nochtans echt nood aan islamconsulenten. Een geradicaliseerde gevangene begeleiden vergt veel tijd, maar we kunnen het niet onder stoelen of banken steken: Radicalisme neemt toe in de gevangenissen."