Lezers Roulartamagazines kunnen niet meer reageren op onlineartikels

Lezers van de magazines van Roularta, uitgever van onder meer Knack en Trends, kunnen niet langer openbaar reageren onder artikels op de websites. "Ik weiger het op mij te nemen mensen online op te voeden", zegt Jago Kosolosky, hoofdredacteur van Knack.be. Reageren via Facebook en Twitter kan wel nog.

Reageren op de nieuwsartikels, opinies, columns en analyses van de magazines van Roularta kon tot vandaag op verschillende manieren. De onlinereacties verdwijnen nu. "Het openbaar reageren onder artikels op onze websites wordt onmogelijk. Commentaren op nieuwssites kunnen waardevol zijn, maar waren dat om verschillende redenen momenteel niet", schrijft Kosolosky.

Een van de problemen was volgens Kosolsky "de vaak respectloze aard van de reacties die een constructieve dialoog onmogelijk maakten". "Drie jaar geleden dachten we dit te kunnen oplossen door het anoniem reageren onmogelijk te maken. Maar de creativiteit van enkelingen bleek grenzeloos en sommigen bleven de ruimte onder artikels vervuilen aan de hand van valse profielen die we wegens gebrek aan tijd en middelen onmogelijk konden bestrijden. De constructieve reacties - want die waren er wel degelijk - verdronken tussen commentaren waarin elke zoektocht naar dialoog onvindbaar was", zegt de hoofdredacteur.

"Geen middelen vrijmaken voor opvoeding van lezers"

Kosolsky benadrukt dat hij ruimte wil blijven vrijmaken voor een waardig en geïnformeerd debat over publicaties, benadrukt Kosolsky. "Daarom nodig ik iedereen uit zich in haar/zijn reacties niet langer te beperken tot enkele zinnen. Heel vaak ontvangen we op de redactie uitzonderlijk boeiende opiniestukken, die we met veel plezier publiceren. Je hoeft trouwens geen professor of politicus te zijn om een mooie bijdrage aan het publieke debat te leveren."

Kosolsky weigert het op zich te nemen mensen online op te voeden en middelen, die belangrijk journalistiek werk mogelijk kunnen maken, hiervoor aan te wenden. "Het is mijn job mijn hand in het vuur te kunnen steken voor alles wat op onze sites verschijnt. Het is niet mijn job mensen te tonen hoe ze zich online moeten gedragen."

Geen reacties bij De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad

Ook bij De Morgen kan de lezer sinds kort niet meer online reageren op stukken in de krant. "Onze redenering is nagenoeg identiek: er is gebleken dat de reactiefunctie amper nog een toegevoegde waarde heeft voor het debat.", zegt opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout. "De inspanning om het onlineforum welvoeglijk te houden, woog niet langer op tegen het magere resultaat."

De vrijheid van meningsuiting is volgens De Morgen niet in het gedrang. "Wij verbieden niemand gedachten te hebben of ze te formuleren. Alleen vinden wij niet dat wij, als krant, een lanceerplatform moeten zijn voor kwetsende of intimiderende commentaren." Eeckhout voegt er aan toe dat het reële probleem met haatreacties zich maar beperkt op nieuwssites voordoet. "Veel problematischer zijn reacties op sociale media, waar stukken worden gedeeld. Ook daar proberen we het via moderatie netjes te houden."

De Standaard heeft zijn beleid al jaren geleden bijgesteld, om dezelfde reden. "Een heel beperkte groep lezers was hard bezig met het reageren op artikels en quasi al die reacties waren van een laag niveau. De discussies gingen meestal niet over het desbetreffende onderwerp", aldus hoofdredacteur Karel Verhoeven.

De opiniestukken van De Standaard staan vooral in de betalende sectie voor abonnees en op de meeste stukken kunnen de lezers commentaar geven. "Daar zijn de discussies toch veel gematigder. Lezers brengen soms nieuwe elementen aan en soms zijn die ook waardevol", zegt Verhoeven.

Bij Het Nieuwsblad kunnen lezers niet reageren op artikels op de website. "Enkel in bepaalde gevallen zetten we de reactiemodule open, maar dan monitoren we. Daarnaast hebben we één forum waar mensen hun algemene commentaar kunnen achterlaten. Ook deze reacties worden gemonitord en gemodereerd", zegt Pascal Weiss, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad.

Wel nog reageren bij Het Laatste Nieuws en De Tijd

Het Laatste Nieuws deelt de bezorgdheid met de collega's van Knack. "Voor racisme, haatberichten of persoonlijke aanvallen kan er geen ruimte zijn", zegt Dimitri Antonissen, hoofdredacteur van hln.be.

"We proberen dat te voorkomen door verder te investeren in moderatie. Bovendien zal je - na een update van onze website - binnenkort enkel nog onder je volledige naam kunnen reageren op het forum."

Zo wil Het Laatste Nieuws de komende maanden kleine stappen blijven zetten. "Want de mogelijkheid aan lezers geven om zelf te reageren op het nieuws, blijf ik belangrijk vinden. Met uitgesproken en scherpe meningen. Zolang dat steeds maar met respect voor de anderen gebeurt."

De Tijd staat niet op het punt om zijn beleid omtrent lezersreacties om te gooien. "Wij geven onze community een stem op de site door hen toe te laten op de meeste artikels te reageren", zegt Roland Legrand, digitaal nieuwsmanager van De Tijd. "Ook organiseren we chatsessies over specifieke thema's. We investeren wel in moderatie van de reacties. In vele gevallen is die moderatie achteraf, soms ook vooraf."

Meest gelezen