Marokko verbiedt verkoop en productie boerka's en nikabs

In Marokko mogen geen allesverhullende boerka's meer worden verkocht of gemaakt. Nikabs, die alleen de ogen vrijlaten, mogen ook niet meer. Volgens de autoriteiten gaat het om een kwestie van veiligheid, meer details geven ze niet. Het is de vraag of vrouwen in Marokko de boerka nu ook niet meer mogen dragen, nu er een verbod is op productie en verkoop.

Medewerkers van het ministerie zijn het verbod mondeling en schriftelijk gaan melden aan onder meer handelaars en fabrikanten. Er wordt gedreigd met inbeslagname. Criminelen hebben beide kledingstukken al herhaaldelijk misbruikt om misdaden te plegen. Het is blijkbaar een populaire vermomming.

Of het verbod veel gaat helpen is onduidelijk. Het is niet uitgesloten dat vrouwen hun boerka's en nikabs gaan halen of gewoon bestellen in het buitenland. Ook rijst de vraag of het verbod op productie en verkoop een aanwijzing is dat er een totaalverbod komt. Zullen de vrouwen in de toekomst nog boerka's of nikabs mogen dragen?