Nieuwe winterprik in aantocht, vrijdag gevoelstemperatuur tot -10 graden

Het wordt de komende dagen opnieuw flink kouder. Dat zegt VRT-weervrouw Sabine Hagedoren. Door een sterke wind zal de gevoelstemperatuur vrijdag fors onder de 0 graden Celsius zakken. Volgende week gaat het vriezen. In de rest van Europa waart de winter onverminderd voort.

De nieuwe winterprik gaat in de nacht van donderdag op vrijdag van start. "Donderdagavond gaat het in de Ardennen sneeuwen", zegt Hagedoren. "Ook in Laag-België zal smeltende sneeuw vallen. 's Nachts gaat de temperatuur richting het vriespunt."

"Vrijdag gaat het kwik weer boven nul, maar 's ochtends zal het nog steeds koud zijn en is het uitkijken op de weg. Hoewel het overdag niet meer zal vriezen, zal de gevoelstemperatuur tot -5 of zelfs -10 graden Celsius zakken wegens een sterke wind."

"In het weekend neemt de wind af, maar het blijft koud met maxima tot 2 graden Celsius. Zaterdag en zondag blijven buien van sneeuw en smeltende sneeuw uit de lucht vallen."

"Maandag komen we in een oostelijke stroming terecht. Dat betekent minder buien, maar wel vriestemperaturen. Hoewel de neerslag dan achterwege blijft, kan het nog steeds erg glad zijn omdat sneeuw die al is gevallen dan aanvriest. Dit weertype zal waarschijnlijk nog tot en met vrijdag aanhouden."

(Lees voort onder video)

Oost-Europa

In de rest van Europa blijven zware sneeuwval en strenge vrieskou intussen onverminderd heersen. Vooral in Oost-Europa is de situatie dramatisch. In sommige delen van Polen vriest het tot -20 graden. Gisteren zijn daar nog eens zes mensen door de vrieskou omgekomen. In totaal zijn in heel Europa nu al 46 doden gevallen door de koudegolf, onder meer ook in Tsjechië en Italië. De meeste slachtoffers vielen in Polen.

In Servië zijn temperaturen tot -33 graden gemeten. In de hoofdstad Belgrado hebben zowat 2.000 vluchtelingen tijdelijk onderdak gekregen in een verlaten warenhuis. Volgens hulporganisaties blijft de toestand echter precair.

Griekenland en Turkije

Het winterweer heeft ook Griekenland bereikt. In de hoofdstad Athene sneeuwt het hevig en de Akropolis is met een wit tapijt bedekt. De scholen zijn vandaag gesloten gebleven.

Vele dorpen en ook een aantal eilanden zijn na aanhoudende sneeuwval de voorbije twee dagen van de buitenwereld afgesneden. Her en der viel de stroom uit. Hierdoor is geen drinkwater meer voorradig. Ook de verwarming is uitgevallen omdat pompen niet meer werken en waterleidingen zijn bevroren.

Op het eiland Euboea lag de sneeuw zelfs aan de kust tot drie meter hoog. Ook de Sporaden, de eilandengroep in het noorden van de Egeïsche Zee, kregen het zwaar te verduren. De 2.800 bewoners van Alonnisos zitten al sinds het weekeinde zonder stroom en telefoonverkeer. Meer dan 100 bomen zijn afgeknapt onder de zware sneeuwlast, waardoor ook bovenleidingen werden vernield.

Zelfs op het zuidelijk gelegen vakantie-eiland Kreta daalde het kwik tot 15 graden onder nul. Havensteden als Rethymnon, Chania en Iraklion kregen voor het eerst in tientallen jaren een dik pak sneeuw te verwerken. Het weer zou de komende dagen wel verbeteren. Morgen zou het kwik alweer tot 14 graden klimmen.

In Istanbul blijft de sneeuw het vliegverkeer stokken in de wielen steken. Sinds eind vorige week zijn honderden mensen in de Turkse miljoenenstad gestrand omdat hun vlucht is geschrapt. Het vliegverkeer is intussen weer op gang gekomen, maar op de luchthavens blijft de chaos groot.

Meest gelezen