Obama zet weer vijf Russen op zwarte lijst

Elf dagen voor de Amerikaanse president Obama de sleutel van het Witte Huis moet doorgeven aan Donald Trump, heeft hij nog sancties opgelegd aan vijf Russen. Onder hen zijn twee verdachten van de moord op dissident Alexander Litvinenko, die in 2006 vergiftigd werd. De drie anderen zouden de dood van een advocaat in een Russische cel verborgen hebben gehouden.

De vijf mensen die door de VS op een zwarte lijst zijn gezet, zijn Aleksandr Bastrykin, Gennadi Plaksin, Stanislav Gordijevski, Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen. Zij mogen niet meer naar de VS reizen en hun geld op Amerikaanse banken wordt bevroren. Het zou wel eens de laatste vijandige move kunnen zijn van Obama tegen Rusland.

Obama’s administratie haalt aan dat de nieuwe sancties niet gelinkt zijn aan de Amerikaanse aantijgingen in het hackingschandaal aan het adres van Rusland. De Amerikanen zeggen dat de vijf Russen gestraft worden omdat ze mensenrechten hebben geschonden. Het valt natuurlijk wel op dat deze demarche bovenop de recente reeks van maatregelen tegen Rusland komt. Op 20 januari wordt Donald Trump de nieuwe president. Hij wil het roer omgooien en de relaties met het Rusland van Poetin net verbeteren.

Magnitsky-wet

De vijf Russen worden gesanctioneerd op basis van een wet uit 2012, de zogenoemde Magnitski-wet. Die wet kwam er na de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski. Magnitski werd in een Russische cel gegooid nadat hij zich had vastgebeten in een corruptiezaak en stierf na een jaar in de gevangenis.

Als reactie hierop, maakte de VS een wet om Russen te kunnen veroordelen als zij met dergelijke praktijken in verband worden gebracht. Aleksandr Bastrykin, Gennadi Plaksin en Stanislav Gordijevski worden in verband gebracht met de dood van Magnitski.

Litvinenko

De twee andere Russen die op de zwarte lijst werden gezet, zijn Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen. Zij worden ervan verdacht dat zij achter de moord op Aleksandr Litvinenko zitten, een oud KGB-agent die als banneling in Groot-Brittannië leefde.

Litvinenko werd vermoedelijk in 2006 vergiftigd in een Londens hotel, met goedkeuring van de Russische president Vladimir Poetin. Dat bleek eerder uit een twaalf maanden aanslepend onderzoek.

De weduwe van Litvinenko wil sancties tegen Rusland en in het bijzonder tegen Poetin. Loegovoj als Kovtoen ontkennen hun betrokkenheid. Pogingen om hen aan het Verenigd Koninkrijk uit te leveren zijn eerder mislukt.