Oorlogscorrespondente (105) die primeur had over WOII overleden

De vrouw die de journalistieke primeur bracht over de start van de Tweede Wereldoorlog in Europa is niet meer. Clare Hollingworth is op 105-jarige leeftijd overleden. De "scoop of the century" betekende de start van een lange carrière als oorlogscorrespondente.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Hollingworth op haar 105e verjaardag

Hollingworth ontdekte in augustus 1939 als eerste dat de Duitsers Polen waren binnengevallen. Ze zag de tanks met haar eigen ogen massaal de grens oversteken, tijdens een reis van Polen naar Duitsland. Ze was door de krant naar daar gestuurd vanwege de oplopende spanningen in Europa.

Op haar 28e publiceerde ze in haar eerste week als voltijds journaliste als eerste het nieuws dat de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken in Europa, op de voorpagina van de Daily Telegraph. De "scoop of the century" betekende de start van een lange carrière als oorlogsverslaggever.

Voor ze als reporter aan de slag ging bij de Daily Telegraph had Hollingworth een heel andere job. Ze redde duizenden mensen uit de handen van Hitler door voor hen een Brits visum te regelen. Daar hield ze de bijnaam "scharlaken pimpernel" aan over.

Paspoort altijd op zak

Hollingworth, die een diploma Slavische talen op zak had, was niet de allereerste vrouwelijke oorlogsverslaggever, maar ze had bijzonder veel aandacht en interesse voor het strategische aspect van conflicten. De legende wil dat ze tot op haar sterfbed haar paspoort bij haar in bed had liggen, voor het geval ze plots zou uitgestuurd worden. In de loop van haar carrière bracht ze onder meer verslag uit over de crisis in Algerije, de Vietnamoorlog alsook over het Midden-Oosten.

Op latere leeftijd ging Hollingworth deel uitmaken van de Foreign Correspondents' Club (FCC) in Hong Kong. Daar woonde ze de laatste 40 jaar van haar leven, nadat ze in de jaren 70 naar Peking werd gestuurd als eerste Chinacorrespondent voor de Daily Telegraph. Hollingworth huwde twee keer.

Bij de FCC vierde ze in oktober haar 105e verjaardag. FCC-voorzitter Tara Joseph noemt haar "een ongelofelijke inspiratiebron" en "een bijzonder gewaardeerd lid". Op Hollingworths fanpagina op Facebook regent het reacties.

Meest gelezen