Ophef over "xenofobe titels" van Nederlands grootste krant

In Nederland is de krant De Telegraaf onder vuur komen te liggen door een titel boven een artikel over asielzoekers. Critici noemen het woord "asielplaag" in de kop een vorm van stemmingmakerij en zijn op Twitter een campagne gestart onder de noemer #stopXenofoobTelegraaf. De hoofdredactie van Nederlands populairste krant doet de kritiek af als een "debat over de toonhoogte in plaats van over de problemen zelf".

Afgelopen zaterdag opende De Telegraaf met een artikel over asielzoekers die in Nederland vrijwel geen kans maken op erkenning omdat ze uit veilige landen komen, maar de procedures toch blijven uitputten en criminele feiten plegen, en tegelijk moeilijk uit het land te zetten zijn. Op de voorpagina kopte de krant "Asielhopper-invasie" en binnenin luidde de titel "Kansloze asielplaag ongehinderd verder".

Het was niet de eerste keer dat de redactie van De Telegraaf een pejoratieve term gebruikte in titels boven artikels over asiel. De bekende Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries opende op Twitter de discussie. "Gevaarlijke stemmingmakerij" en "stigmatisering" noemde hij de woordkeuze van De Telegraaf. Zelfs enkele journalisten van De Telegraaf zelf noemden de kop "not done" en "buitengewoon onhandig".

Intussen gaat de discussie - vooral via sociale media - voort. Via de hashtag #stopXenofoobTelegraaf blijven critici hun ongenoegen uiten. Sommigen maken de vergelijking met het nazitijdperk, anderen spreken over "ophitsende, haatzaaiende taal die mensen tot beesten reduceert". Elders op het internet loopt zelfs een heuse boycotcampagne waarin mensen en adverteerders worden opgeroepen om De Telegraaf de rug toe te keren.

(lees verder onder tweet)

"Iedereen schiet in de kramp als het over asielzoekers gaat"

De hoofdredactie van De Telegraaf reageert geërgerd op de kritiek en de campagne die tegen de krant is ontstaan. "Het debat gaat in Nederland vaak meer over de gebezigde toonhoogte rond het fenomeen (van asielzoekers die overlast veroorzaken, nvdr.) dan over de aanpak van de problemen zelf", klinkt het in een commentaarstuk.

Ook de Nederlandse columniste Marianne Zwagerman - die zelf een verleden heeft bij De Telegraaf - reageert bijzonder ontstemd over "de misselijkmakende" campagne tegen de krant. "Dit heeft niets met xenofobie te maken", zegt ze op de Nederlandse NPO RAdio 1. "Iedereen schiet in de kramp op het moment dat het het label asielzoeker heeft, ook al is dat label volstrekt ongepast want die mensen hebben niets te zoeken in de asielprocedure. Maar iedereen gaat in de kramp "Oh maar dat moeten we knuffelen want anders spelen we Wilders in de kaart"." Zwagerman vindt de titel wel onhandig: “Een kop moet lezers het artikel intrekken, maar deze kop heeft het tegenovergestelde teweeggebracht”, aldus Zwagerman. “Mensen hebben alleen de kop gelezen en zijn gaan schreeuwen."

Marc Josten, hoofdredacteur van omroep Human, vindt net zoals de hoofdredactie van De Telegraaf dat het debat niet over de toon van een artikel zou moeten gaan. "Maar de krant heeft dat met zo'n kop wel mee gecreëerd. Zo ga je mensen "dehumaniseren". Schreeuwen aan welke kant ook lost niets op. We moeten daarentegen goed nadenken hoe we het echte probleem aanpakken."

Meest gelezen