Storm velt iconische millennia-oude reuzensequoia

De iconische Pioneer Cabin Tree sequoia is geveld door een storm. De Amerikaanse boom was naar schatting 2.000 jaar oud en was bekend en geliefd bij veel mensen omdat auto's er door konden rijden. De boom was 30 meter hoog en bijna 7 meter breed.

Calaveras Big Trees State Park, een natuurpark in de Amerikaanse staat Californië, is een toeristische attractie armer. De iconische Pioneer Cabin Tree is niet meer. Een combinatie van rottende wortels en een storm met hevige regen is de millennia-oude boom te veel geworden. De reuzensequoia was naar schatting 2.000 jaar oud, 30 meter hoog en bijna 7 meter breed en geliefd bij veel parkbezoekers, omdat auto's er door konden rijden.

De opening in de boom was gedeeltelijk toevallig ontstaan. In de 19e eeuw is de reuzensequoia opengescheurd door een blikseminslag. In 1881 is de opening vergroot en zodat er koetsen doorheen konden rijden. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw reden auto's door de boom. De Pioneer Cabin Tree werd een symbool voor de Amerikaanse droom: Een land dat zo geweldig was dat je zelfs doorheen bomen kon rijden. De laatste jaren mochten ook auto's er niet meer door en werd door de boom gaan een alleenrecht voor wandelaars.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Met zijn amper 30 meter hoog was de Pioneer Cabin Tree geen uitschieter voor zijn soort. Reuzensequoia kunnen meer dan 80 meter hoog en ruim 30 meter breed worden. Het is de grootste boomsoort ter wereld en kwam tot voor de laatste IJstijd ook bij ons voor. Nu is de boomsoort voornamelijk te vinden in de Amerikaanse staat Californië waar ze groeit op de hellingen van de Sierra Nevada. De bomen kunnen duizenden jaren oud worden, maar zijn ernstig bedreigd.

De Pioneer Cabin Tree was niet de enige boom in de staat Californië waar auto's konden door rijden. In hetzelfde park staan nog de Palace Hotel Tree en de Smith Cabin Tree. In een ander park in de buurt kunnen bezoekers ook nog door de California Tree. In het noordwesten van Californië staan nog drie andere dergelijke tunnelbomen in publieke natuurdomeinen, waaronder de Chandelier Tree.