Vals nieuws "op ongeziene schaal" toegenomen in Duitsland

De Duitse overheid wil koste wat het kost Russische inmengingen bij de komende verkiezingen voorkomen. Dat meldt het Britse persagentschap Reuters. Berlijn zou rekening houden met cyberaanvallen en de massale verspreiding van vals nieuws.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Duitse veiligheidsdiensten zijn een onderzoek gestart naar de massale opkomst van vals nieuws in de aanloop van de parlementsverkiezingen in september. Volgens de Duitse inlichtingendienst BfV is de verspreiding van vals nieuws de laatste tijd  "op een ongeziene schaal" toegenomen en lijken alle sporen en de financiering ervan vanuit Rusland te komen.

Bovendien meldt dezelfde inlichtingendienst dat de cyberaanval van vorige maand op de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) het werk is van Russische hackers. De werkwijze was volgens de BfV identiek aan de Russische hacking van de Duitse Bundestag (red. parlement) in 2015. "We nemen deze incidenten heel serieus", klinkt het bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Berlijn gaan intussen stemmen op om een nieuwe overheidsdienst op te richten van ruim 500 man sterk die zich enkel en alleen zou bezighouden met het bestuderen en evalueren van vals nieuws. Een dienst die ietwat doet denken aan het Agentschap tegen propaganda dat de Amerikaanse president Barack Obama eind vorig jaar nog snel heeft opgericht nadat de verspreiding van vals nieuws mogelijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft beïnvloed.

Het Kremlin ontkent overigens alle inmenging in de verkiezingen in Westerse democratieën. Moskou onderlijnt daarenboven dat het bijvoorbeeld in het geval van de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog steeds geen sluitend bewijs van Russische beïnvloeding heeft gezien.

Meest gelezen