"Privénummers van toppolitici en BV's te vinden via hun Facebookprofiel"

De privénummers van toppolitici en bekende Vlamingen zijn makkelijk te achterhalen via hun Facebookprofiel. Dat heeft ethische hacker Inti De Ceukelaire onthuld in "Hautekiet" op Radio 1. Veel kan hij er voorlopig niet over kwijt, aangezien hij eerst het gesprek met de sociaalnetwerksite wil aangaan. De Ceukelaire raadt de Facebookgebruikers intussen aan om hun telefoonnummers te verwijderen uit hun account.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Inti De Ceukelaire is een ethische hacker, iemand die computersystemen en websites test op hun veiligheid. "Momenteel ben ik bezig met een lek bij Facebook", zegt hij. Concreet is hij erin geslaagd om het persoonlijke gsm-nummer van heel wat mensen te achterhalen via Facebook. Het gaat dan om nummers die gekoppeld zijn aan een profiel, maar die normaal niet openbaar zichtbaar zijn.

"Veel kan ik er nog niet over zeggen, want ik ben nog in gesprek met Facebook", zegt hij. "De sociaalnetwerksite heeft een platform waar ethische hackers meldingen kunnen doen. Die berichten komen dan terecht bij een securityteam dat beslist of ze zoiets belangrijk vinden of niet. In dit geval is het al twee keer geweigerd, wat mij wel verontrust. Ik heb hen duidelijk gezegd dat ik in België gsm-nummers van toppolitici kan opvragen en dat we daar iets aan moeten doen."

De Ceukelaire heeft zo van verschillende politici en bv's het nummer gevonden. Hij gaf het voorbeeld van Lieven Scheire en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), van wie het privénummer dus te vinden is via Facebook. 

"Voor alle duidelijkheid: ik kon zijn nummer achterhalen via zijn account. Niet omgekeerd", benadrukt de man. 

"Ruw geschat denk ik dat je het nummer van 20 procent van de Vlaming op die manier kan vinden. Van alle mensen die hun gsm-nummer hebben gekoppeld aan hun profiel gaat het om 80 procent."

Zorgwekkend

 "Dit is zorgwekkend", zegt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD). "Mensen moeten meer bewust bezig zijn met hun privacy. We hebben in België een centrum voor cybersecurity. Dat zal de komende jaren een belangrijke opdracht hebben om de gegevens van overheden en mensen te beschermen."

De staatssecretaris belooft voorts om minister Jambon in de loop van de dag even te bellen.

Laatste kans

De Ceukelaire laat nog weten dat hij Facebook nu een laatste kans geeft om het probleem aan te pakken. "Over enkele weken ga ik ermee openbaar."

Tot zolang raadt de ethische hacker aan om de gsm-nummer te verwijderen van uw account, als u dat gelinkt zou hebben.

Rik Verheyen: "gsm-nummer onmiddellijk verwijderd"

De "Call boys"-acteur Rik Verheyen heeft op Studio Brussel gemeld dat hij zijn nummer verwijderd heeft uit zijn Facebookprofiel, nadat hij het bericht over het lek had gelezen op deredactie.be.

Vincent Byloo en Eva De Roo van StuBru verrasten de acteur vanmiddag met een telefoontje. "Hebben jullie mijn gsm-nummer te pakken gekregen via mijn Facebookaccount? Ik heb mijn nummer nochtans onmiddellijk verwijderd", reageerde Verheyen verbaasd.

Inti De Ceukelaire had het nummer van de acteur te pakken gekregen voordat hij het had verwijderd. "Ik kreeg de hele tijd sms'en van Facebook om mijn gsm-nummer terug te plaatsen in mijn account", besluit Verheyen. Zodra een gsm-nummer verwijderd is uit een Facebookaccount, kan dat niet meer opgespoord worden.

Meest gelezen