"Zal grootste "job-schepper" zijn die God ooit geschapen heeft"

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft in New York een langverwachte persconferentie gehouden, de eerste persconferentie sinds zijn verkiezing in november vorig jaar. Hij haalde fors uit naar de media die nieuwe bezwarende informatie over hem hebben gepubliceerd en kondigde een nieuw plan voor de ziekteverzekering aan dat in de plaats van Obamacare moet komen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump werd ingeleid door Mike Pence, kandidaat-vicepresident. Die haalde nog eens fel uit naar de media die eerder vandaag een rapport hebben uitgebracht dat beschadigend kan zijn voor Trump.

"Dit zou nooit geschreven mogen zijn, laat staan gepubliceerd", trad Trump hem bij. De president-elect veranderde de focus meteen naar goed nieuws en stelde allerlei belangrijke investeringen van grote industrieën in het vooruitzicht. "Ik zal de grootste "job-schepper" zijn die God ooit geschapen heeft", aldus Trump.

Trump over de Russen

De eerste vragen gingen over het hacken door de Russen van de mails bij de Democraten. Trump herhaalde dat de Democraten dat alleen maar aan zichzelf te danken hebben. Anderzijds erkende hij dat de Russen verantwoordelijk waren voor het hacken. Maar later tijdens de persconferentie zei hij ook weer dat het iemand anders kan zijn.

Hij vindt het vooral schandalig dat informatie over verslagen van de inlichtingendiensten zijn gelekt en haalde in verband daarmee ook uit naar die inlichtingendiensten. 

Hij wil vooral focussen op goede relaties met Rusland en noemde dat goed. "Als Poetin Donald Trump graag heeft, is dat een voordeel", aldus Trump, die met kwinkslagen en slogans probeerde aan te tonen dat hij onder geen beding vatbaar is voor chantage. "Ik heb geen zaken in Rusland, ik heb geen leningen in Rusland."

"Rusland zal meer respect voor de VS hebben als ik het leid", verzekerde hij.

Trump over belangenvermenging

Naar eigen zeggen is Donald Trump perfect in staat om tegelijk zijn zakenimperium te leiden en president te zijn, maar om alle twijfel over belangenvermenging weg te nemen zal hij dat niet doen. Hij kondigde aan dat zijn twee zonen Don en Eric de leiding over zijn zakenimperium overnemen. "Ik hoef dit niet te doen, maar ik doe het toch", zei hij.

Daarop gaf hij het woord aan een advocate die werkt voor de Trump Organization. Zij mocht uitleggen hoe de machtsoverdracht bij het zakenimperium in detail wordt geregeld. "Het kan niet worden verwacht dat het bedrijf wordt vernield dat hij heeft opgebouwd."

Trump over Obamacare

"We laten Obamacare best imploderen in 2017", aldus Trump, die meteen een nieuw plan voor de ziekteverzekering aankondigde dat Obamacare in 2017 moet vervangen.

"Obamacare is het probleem van de Democraten. We gaan hen ervan verlossen door het weg te nemen",  aldus Trump. Volgens hem zal zijn ziekteverzekering minder duur en beter zijn."

Trump over Mexico

Voor bedrijven die naar het buitenland trekken, had Trump een boodschap: zij zullen hogere importtaksen moeten betalen als ze producten willen invoeren.

Voor wat betreft de muur aan de grens met Mexico blijft de president-elect bij zijn plannen. "We gaan die muur bouwen", herhaalde hij. Het zal volgens hem ook vlug gebeuren. En wat meer is: "Mexico zal ons op een of andere manier vergoeden. Dat zal gebeuren." Hij kondigde aan dat de onderhandelingen met Mexico daarover onmiddellijk worden opgestart.

Trump tegen de wereld

Trump besloot zijn persconferentie met zware uithalen naar die media die informatie hebben gepubliceerd die schadelijk voor hem is, maar ook de inlichtingendiensten moesten het ontgelden. Een journalist van CNN, een van de media die het rapport over de relaties met Rusland hebben uitgebracht, werd zelfs botweg verhinderd een vraag te stellen.

Even onvoorspelbaar brak Donald Trump zijn persconferentie af met een verwijzing naar de stapels dossiers die medewerkers ostentatief op het podium hadden gelegd. Dat zijn de documenten van de vele bedrijven die hij naar eigen zeggen aan zijn twee zonen overdraagt. Mocht hij ze na zijn ambtstermijn niet in goede staat aantreffen, dan worden zijn zonen ontslagen, besloot hij met een kwinkslag.

Hiermee kwam een eind aan een ongewone en enigszins verwarrende persconferentie van de man die over negen dagen de 45e president van de Verenigde Staten wordt.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.