Bart De Wever: "Bocht van Merkel brengt haar op de lijn van N-VA"

Angela Merkel ontvangt morgen een eredoctoraat van de KU Leuven en de Universiteit Gent. Bart De Wever eert de bondskanselier voor haar economisch beleid en de keuze voor de Australische oplossing van de vluchtelingencrisis. "In 2015 hadden we een botsing van visie met het open grenzenbeleid, het "Wir schaffen das", van Merkel. Daar is ze volledig op teruggekeerd en nu kiest ze net als de N-VA voor de Australische oplossing met een pushback, opvang in eigen regio en gesloten buitengrenzen", reageert De Wever in "De wereld vandaag".
2016 Tim de Waele

In een opiniestuk op de website van de N-VA blikt partijvoorzitter Bart De Wever vooruit op het eredoctoraat dat Angela Merkel donderdag krijgt van de KU Leuven en de Universiteit Gent. De Wever eert Merkel voor de bocht die ze maakte in haar visie op de vluchtelingencrisis in Europa.

"Merkel zit in daden dicht bij de N-VA-lijn. (...) De betekenis van "Wir schaffen das" is geëvolueerd. Daarvoor heb ik respect. In die evolutie heeft Merkel zich een werkelijk leider getoond", schrijft De Wever.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 lichtte De Wever die uitspraak toe. "In 2015 hebben we een botsing van visie gehad met het opengrenzenbeleid van mevrouw Merkel, het historische "Wir schaffen das". Haar beleid werd geïnterpreteerd als een uitnodiging voor alle vluchtelingen en Duitsland werd overspoeld. Daar hebben onder meer de uiterst rechtse partijen in Europa en ook Duitsland garen bij gesponnen."

"Maar intussen is Merkel helemaal van richting veranderd. Leiderschap is durven je fouten erkennen en in 2016 zei ze: "Ik ga die uitspraak "Wir schaffen das" niet meer doen, want dat is duidelijk niet gelukt." "Dat heeft ze gedaan en daar heb ik respect voor", aldus De Wever.

Volgens de partijvoorzitter van de N-VA kiest Angela Merkel vandaag volop voor de "Australische oplossing" van het vluchtelingenprobleem, met pushback op de Middellandse Zee, opvang in eigen regio en gesloten buitengrenzen in Europa. "Dat is ook de lijn van de N-VA en daar kan ik alleen maar blij om zijn."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Merkel verdient de onderscheiding voor haar carrière

Bart De Wever juicht de uitreiking van het eredoctoraat aan Angela Merkel toe. "Ik ga er niet bij zijn omdat ik nooit naar zulke uitreikingen ga. Ik vermoed dat heel wat partijleden niet zullen gaan in de naweeën van de botsing van visie in 2015."

"Merkel wordt gelauwerd voor haar ganse carrière. Daar kan je niet omheen. Ze heeft drie legislaturen gedaan. Ze heeft de sterkste economie van Europa geleid. Ze heeft dat goed gedaan op economisch vlak. Duitsland is een voorbeeldland voor iedereen."

"Merkel heeft ook in de eurocrisis echt leiderschap getoond en Europa bij de les gehouden. Ze heeft ook Zuid-Europese landen bij de les gehouden ondanks het feit dat dat niet gemakkelijk was. Daarvoor verdient ze alle lof", besluit De Wever.

Meest gelezen