Britse treinoperator sleept vakbond voor Hooggerechtshof

Govia Thameslink Railway (GTR), de eigenaar van de Britse treinmaatschappij Southern Rail, stapt naar het Hooggerechtshof in een aanslepend conflict met vakbond Aslef over de aanwezigheid van treinwachters op de treinen tussen Londen en de regio ten zuiden van de Britse hoofdstad. Vandaag was dag 2 van een 48-uren staking, maar er zijn al nieuwe acties aangekondigd voor 24,25 en 27 januari.

Door de staking zijn ook vandaag het grootste deel van de 2.200 geplande treinritten afgeschaft, met alle gevolgen vandien voor de vele pendelaars die vanuit de zuidelijke voorsteden voor hun werk naar het centrum van Londen moeten. Southern Rail verzorgd hoofdzakelijk treindiensten in de regio ten zuiden van de hoofdstad. 

Het conflict bij Southern Rail sleept al sinds april vorig jaar aan. De treinmaatschappij wil van de treinwachters veiligheidsagenten maken, waardoor de treinbestuurders zelf zouden moeten instaan voor het sluiten van de deuren van de trein voor die vertrekt. Volgens de vakbonden leidt dat tot onveilige toestanden.

Vorig jaar heeft GTR een proces in beroep verloren,maar de treinmaatschappij wil van geen wijken weten en stapt nu naar het Hooggerechtshof omdat ze "de reizigers wil beschermen tegen onwettige stakingen". De vakbond Aslef zegt bereid te blijven om verder te onderhandelen, maar klaagt dat de directie weigert te praten."