CETA-onderhandelaarster komt op Buitenlandse Zaken in Canada

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn regering herschikt. De meest opvallende wijziging is de benoeming van Chrystia Freeland tot nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Haar expertise in vrijhandelsakkoorden lijkt erg handig om de relaties met de Trump-regering in de Verenigde Staten te voeren.

Chrystia Freeland (foto boven) is bij ons bekend als de Canadese minister van Handel die een grote rol speelde bij het redden van het vrijhandelsakkoord CETA tussen haar land en de Europese Unie. Dat kwam onder vuur, onder meer omdat het Waalse Gewest aanvankelijk weigerde om dat CETA te ratificeren, maar uiteindelijk kreeg het akkoord toch groen licht.

Freeland onderhandelde voor Canada ook het Trans Pacific Partnerschip (TPP), een ander vrijhandelsakkoord dat de VS afsloot met de landen aan de Stille Oceaan. 

Het geduld en de onderhandelingstechnieken van Freeland hebben blijkbaar indruk gemaakt op de liberale Canadese premier Justin Trudeau (foto in tekst). "Haar vermogen om verschillende situaties tegelijk op wereldvlak aan te pakken kwam tot uiting in haar enorm succes om het CETA-akkoord met de EU goedgekeurd te krijgen", aldus de premier.

De benoeming lijkt ook een vooruitspiegeling op het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Die wil het NAFTA-vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico heronderhandelen of gewoon afvoeren en is voorstander van een keihard handelsbeleid. Zo wil Trump het TPP-vrijhandelsakkoord in de Stille Oceaan gewoon opzeggen.

Voor Canada zijn de Verenigde Staten de belangrijkste handelspartner en Ottawa hoopt nu dat Freeland de belangen van Canada kan verdedigen tegenover Trump.

Nog een detail: Freeland spreekt vijf talen, waaronder Russisch, maar dat maakt haar niet populair in Moskou. Ze is van Oekraïense afkomst en een uitgesproken criticus van de Russische president Vladimir Poetin en kreeg in 2014 een inreisverbod in Rusland opgelegd. 

Vluchteling wordt minister van Immigratie

Nog een opvallende benoeming is die van Ahmed Hussen tot minister van Migratie. Hussen is van Somalische afkomst en was een tiener toen hij als vluchteling asiel kreeg in Canada. Vorig jaar werd hij de eerste Canadees van Somalische afkomst die verkozen werd in het parlement.

De vroegere minister van Migratie, John McCallum, wordt dan weer ambassadeur in China. Als minister was hij verantwoordelijk voor het opnemen van 39.000 Syrische vluchtelingen in Canada. McCallum, die getrouwd is met een vrouw van Chinese afkomst, zal in Peking belast worden met handelsakkoorden tussen Canada en China.

Premier Trudeau maakt zich sterk dat in een periode van groeiend protectionisme en steeds meer handelsbarrières Canada één van die landen blijft die het sterkst opkomen voor vrijhandel. 

Het is de eerste keer dat premier Trudeau zijn regering herschikt sinds hij twee jaar geleden aan de macht kwam. De helft van de regering bestaat uit vrouwen en dat blijft zo na de huidige herschikking.