CNN dient Trump van antwoord en krijgt steun van concurrent Fox

CNN houdt vol zorgvuldig te hebben gehandeld in de affaire van niet-geverifieerde informatie van de inlichtingendiensten waarbij Donald Trump in opspraak komt. De Amerikaanse nieuwszender reageert daarmee op de uithaal van de verkozen Amerikaanse president op zijn persconferentie. Ook concurrent Fox News vindt dat hij te ver is gegaan.
Anderson Cooper, Kellyanne Conway, Donald Trump en Shepard Smith.

"U bent vals nieuws." Met die woorden ontzegde Trump gisteren een journalist van CNN de kans hem een vraag te stellen tijdens zijn persconferentie. "Neen, niet u. Uw nieuwsorganisatie is verschrikkelijk. Ik ga u geen vraag toestaan", voegde hij eraan toe.

Aanleiding was de berichtgeving van de nieuwszender eerder op de dag over het niet-geverifieerde rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat stelt dat Rusland bezwarend materiaal over Trump heeft.

In een mededeling wijst CNN erop wel degelijk zorgvuldig te hebben gewerkt, in tegenstelling tot nieuwssite BuzzFeed, dat gewoon niet geverifieerde memo's heeft gepubliceerd.

"Verkozen president van de VS mag journalisten niet kleineren"

Opmerkelijk: CNN krijgt de steun van Shepard Smith, een nieuwsanker bij Fox News. Die conservatieve zender is traditioneel een trouwe bondgenoot van de Republikeinse partij, maar toch spaarde Smith zijn kritiek tijdens de nieuwsuitzending niet.

"De berichtgeving van CNN was gescheiden van en anders dan het document dat een andere onlinemedium heeft verspreid", verwees hij naar Buzzfeed. "Hoewel wij bij Fox News de berichtgeving van CNN niet kunnen bevestigen, menen wij dat hun reporters de journalistieke standaarden hebben nageleefd en dat zij noch andere journalisten het voorwerp van kleinering en ontkrachting door een verkozen president van de VS zouden mogen zijn."

Cooper versus Conway

Ook tijdens een uitzending op CNN zelf is een aardig woordje over de zaak gediscussieerd en wel tussen nieuwsanker Anderson Cooper en Kellyanne Conway, een naaste medewerker van Donald Trump.

De twee debatteerden onder meer hevig over de vraag wat CNN precies heeft gepubliceerd. Cooper hield vol dat zijn nieuwszender enkel over het bestaan van het bezwarende rapport heeft bericht, zonder de details te vermelden. Conway beweerde dat CNN wel degelijk een grens heeft overschreden, onder meer door het verhaal als eerste te brengen en een link naar het eigenlijke rapport op Buzzfeed te leggen. Dat laatste sprak Cooper formeel tegen.