CNN: "Russen hebben bezwarend materiaal over Trump"

Rusland heeft bezwarende informatie over toekomstig Amerikaans president Donald Trump. Dat meldt althans CNN op basis van een rapport van de geheime dienst. Als de informatie zou kloppen - wat nog lang niet zeker is - heeft Rusland genoeg informatie om hem te chanteren.

De topmannen van de belangrijkste diensten van de Verenigde Staten - de nationale inlichtingendienst, de FBI, de CIA en de NSA - hebben eind vorige week toekomstig president Trump en aftredend president Barack Obama op de hoogte gebracht van de feiten. Volgens hen bestaat de kans dat er in kleine kring belastende informatie over Trump de ronde doet. 

De FBI onderzoekt de beschuldigingen nog, maar het document zou informatie bevatten over het persoonlijke leven en de financiën van Trump. Er zou ook instaan dat het team van de toekomstige president tijdens zijn presidentscampagne voortdurend in contact stond met Rusland. "De FSB (de Russische geheime dienst, nvdr.) heeft voldoende informatie over Trump om hem te kunnen chanteren", klinkt het.

"Als er beschuldigingen blijken te zijn van een coördinatie tussen het team van Trump en Rusland en als die erop wijzen dat de Russen de onafhankelijkheid van Trump beknotten, is dat echt schokkend", reageerde de Democratische senator Chris Coons aan CNN.

Hacking

Tot nog toe kwamen er meerdere berichten naar buiten die suggereerden dat de Russen vooral presidentskandidate Hillary Clinton en haar Democratische Partij hadden geviseerd, onder meer met computerinbraken. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten wijst het document erop dat Rusland van beide kandidaten informatie verzamelde, maar ervoor koos enkel die over Hillary Clinton bekend te maken. Moskou ontkent alle beschuldigingen.

Het Witte Huis kiest ervoor om niet te reageren. Trump zelf heeft dat wel al gedaan, via Twitter. Volgens de toekomstige president is alles uit de lucht gegrepen en is er een ware heksenjacht aan de gang.

Geheime agent

De informatie zou volgens CNN afkomstig zijn van een voormalige geheime agent van de Britse inlichtingendienst MI6 die nu als consultant werkt. Het is niet duidelijk om wie het precies gaat en hoe de inlichtingendiensten hem inschatten. 

CNN geeft voorts geen details over de inhoud van de rapporten. Buzzfeed doet dat wel en plaatste - ondanks alle onzekerheid over de geloofwaardigheid - een 35 pagina's tellend document online waar het allemaal over zou gaan.

Opmerkelijke verhalen

In de tekst staan enkele opmerkelijke verhalen. Zo zou Trump volgens het rapport de presidentiële suite hebben afgehuurd van het Ritz hotel in Moskou om het bed te kunnen bevuilen waar Barack en Michelle Obama in hadden geslapen. Hij zou daarvoor enkele prostituees hebben ingehuurd die daar een "golden shower" - oftewel plasseks - opvoerden.

Niemand wil bevestigen dat de documenten authentiek zijn.

Opvallend: het verhaal van CNN is onder meer geschreven door Carl Bernstein, een van de twee journalisten die in de jaren 70 de Watergate-affaire rond toenmalig president Nixon onthulden.