De 426,7 miljoen euro waar niemand naar omkijkt

Er staat in totaal al 426,7 miljoen euro op slapende rekeningen. Dat is geld dat de fiscus bewaart, omdat niemand er nog naar omkijkt. Het geld op die rekeningen groeide razendsnel aan de jongste jaren. Dat is te lezen in Het Nieuwsblad.

Een slapende rekening is een bankrekening waar 5 jaar lang geen enkele overschrijving op gebeurd is. De bank is dan verplicht om een uitgebreide zoektocht te houden naar de eigenaar. Als die niet gevonden wordt, komt het geld terecht bij de fiscus. Kraait er 30 jaar lang geen haan naar, dan vloeit het naar de schatkist.

Het is vooral opvallend hoe snel het geld op die rekeningen aangroeit. In 2013 stond er "nog maar" 88 miljoen euro vergeten geld op, in 2014 was dat al 320 miljoen en nu, twee jaar later, staat de teller dus op 426,7 miljoen euro.

Financiën doet zelf ook moeite om eigenaars op te sporen. Via de website Slapendetegoeden.be kunt u inloggen met uw identiteitskaart en slapende gelden opvragen. Dat kan, vanzelfsprekend, alleen voor uw eigen geld. Vorig jaar kregen zo 3.000 mensen hun slapende geld terug, gemiddeld een paar duizend euro per rekening.

En dan nog dit: als het bedrag op een slapende rekening lager is dan 20 euro, wordt het bedrag, zonder meer, doorgestort naar de schatkist. Voorlopig bilan: 4,8 miljoen euro.