Draghi en Renzi doelwit van hackpogingen Italiaanse broer en zus

De Italiaanse politie heeft een broer en zus gearresteerd die vermoedelijk geprobeerd hebben om de e-mailaccounts van voormalig premier Matteo Renzi, huidig president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en duizenden andere gedupeerden te hacken.
Mario Draghi, president Europese Centrale Bank - Matteo Renzi, voormalig premier

Politici, zakenlui, bankiers en kardinalen: allemaal waren ze het doelwit van de twee hackers. "Tienduizenden e-mailaccounts werden gehackt, waaronder die van bankiers, zakenlui en zelfs verschillende kardinalen in het Vaticaan", vertelde Roberto Di Legami, hoofd van de gespecialiseerde cyberpolitie.

18.327 gehackte e-mailaccounts

De broer en zus hebben virtueel geprobeerd om in te breken bij een hele waslijst aan voorname Italianen: voormalige premiers Matteo Renzi en Mario Monti, het hoofd van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, kardinaal Gianfranco Ravasi...

Draghi was het doelwit op 23 juni vorig jaar, de dag van het brexitreferendum. Zijn account bij Banca d'Italia, waar hij vroeger gouverneur was, werd geviseerd. Renzi's persoonlijke account werd vorig jaar, terwijl hij nog premier was, aangevallen.

De politie onderzoekt maar liefst 18.327 gehackte e-mailaccounts. "De precieze omvang van van de cyberaanvallen is nog niet helemaal duidelijk", aldus Di Legami, maar hij verwacht wel dat er snel meer duidelijkheid komt. Waarom de twee die bergen informatie verzamelden, is nog niet geweten, maar vermoedelijk wilden ze handelen met voorkennis.

Vrijmetselaarsloge

Het zou gaan om Giulio Occhionero een 45-jarige nucleair ingenieur en mede-oprichter van investeringsbedrijf Westland Securities en zijn zus Francesca Maria (48). Ze worden aangeklaagd voor het stelen van staatsgeheimen en illegale hacking. De twee waren ook lid van de Vrijmetselaarsloge die in Italië nog steeds heel machtig is.