Duitsland ziet drastische daling van binnenkomende asielzoekers

In Duitsland zijn vorig jaar 280.000 asielzoekers neergestreken. Dat zijn er drie keer minder dan de 890.000 van het jaar ervoor. Volgens de Duitse regering heeft die forse daling vooral te maken met de sluiting van de Balkan-route en de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije.
AFP or licensors

In 2015 kwam nog een recordaantal migranten - vooral via Griekenland en de Balkan - naar onze oosterburen, aangetrokken door het "Wir schaffen das" van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Onder meer de sluiting van die route heeft tot een drastische daling geleid van de instroom, en brengt het aantal asielzoekers dichter bij de limiet van 200.000 die de tegenstanders van Merkels asielbeleid eisen.

"Dit toont aan dat de maatregelen van de Duitse regering en van de EU stand houden. We zijn er in geslaagd om de migratie onder controle te krijgen", aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere. Het merendeel van de asielzoekers komt uit Syrië, gevolgd door Afghanistan, Irak, Albanië, Iran en Eritrea.

Ondanks de forse daling van het aantal binnenkomende asielzoekers, waren er in 2016 toch zo'n 270.000 meer formele asielaanvragen dan in 2015. Dat heeft te maken met het feit dat zo'n asielaanvraag niet onmiddellijk gebeurt in Duitsland, een heel aantal dossiers van 2015 werd dus in 2016 behandeld. Van die goed 700.000 aanvragen werd een kleine 40 procent effectief erkend als vluchteling.

Dat houdt meteen ook de uitdaging voor Duitsland in: nog vele honderdduizenden dossiers zijn lopende. Bovendien is de daling van de binnenkomende asielzoekers ook deels te danken aan de broze deal tussen de EU en Turkije. Elementen waar Angela Merkel rekening mee zal moeten houden bij de verkiezingen later dit jaar. Migratie en integratie worden ongetwijfeld belangrijke campagnethema's.