Eerste (privé)­deradicaliseringscentrum komt in Antwerpen

Er zijn plannen voor een eerste deradicaliseringscentrum in ons land. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Strafpleiter Walter Damen en parlementslid Koen Metsu (N-VA) starten binnenkort met een proefproject in Antwerpen.
Walter Damen, een van de initiatiefnemers.

"We merkten dat er eigenlijk geen opvolging is voor terreurverdachten die worden vrijgelaten", zegt Damen in "De ochtend" op Radio 1. "Je hebt wel de klassieke opvangcentra, zoals de justitiehuizen, maar die zijn niet gespecialiseerd in deradicalisering. Daarnaast zijn er ook de islamconsulten die in de gevangenis langsgaan, maar zij zijn nog steeds onderbemand. Bovendien zijn zij niet bevoegd voor de periode na de vrijlating."

De strafpleiter vond samen met parlementslid - en voorzitter van de commissie terreurbestrijding - Metsu dat er iets moest worden gedaan en de twee kwamen met het idee van een deradicaliseringscentrum op de proppen. "Het is de bedoeling dat we daar een aantal experts kunnen verzamelen die kunnen praten over de islam en de koran. Zij zouden dan een gefungeerde discussie kunnen voeren. Er zijn veel imams die zeggen dat de koran een vredelievend boek is en dat het niet de bedoeling is om het verkeerd uit te leggen."

Verplicht?

 Het proefproject zou nog voor de paasvakantie moeten starten. De initiatiefnemers hopen dat begeleiding in hun centrum op termijn verplicht kan worden. "Bij een vrijlating zou er kunnen worden opgelegd dat er een verdere begeleiding in het centrum moet komen, met minstens een bepaald aantal gesprekken. Een specialist zou dan nadien een rapport kunnen schrijven over de toestand."

Het gaat om een privéinitiatief. "Dat gaat sneller dan wanneer het via de klassieke manier moet gaan", zegt Damen. "We hopen dat de politiek hier verder op inpikt, want dat is absoluut noodzakelijk."