Ethische hacker: "Koude Oorlog is nooit gestopt, maar gaat online verder"

"De Koude Oorlog is nooit gestopt, maar gaat verder op een ander, online niveau". Zo omschrijft Inti De Ceukelaire de cyberwedloop tussen de Verenigde Staten en Rusland. "Er zijn geen grenzen aan hacking. Binnen dit en vijf jaar worden de eerste moorden via hacking gepleegd." Hoe ongerust moeten we zijn over de cyberdreiging?

Hoewel de Russen de laatste weken de kop van jut zijn in het hele hackingsverhaal (denk alleen al maar aan de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen), zijn zij verre van de enige die zich schuldig maken aan hacking, vertelt Inti De Ceukelaire, een ethische hacker.

"Mijn kop eraf als de Amerikanen niet evenveel terughacken. Het is een voortdurende oorlogsvoering, maar nu gaat alles online en veel stiller." Volgens De Ceukelaire gaat de cyberwedloop tussen de Verenigde Staten en Rusland evenredig op. "Het is redelijk fifty-fifty, net als in de Koude Oorlog. Soms staat Rusland voor, soms de tegenpartij. De Koude Oorlog is nooit gestopt, maar gaat verder op een ander, online niveau."

Maar ook China mogen we niet onderschatten. "Ik heb nog meer schrik van China dan van Rusland. China is een grotere hacker, maar toont minder haantjesgedrag." En ook terreurorganisatie IS baart hem zorgen. "Kerncentrales zijn ook digitaal tenslotte."

Een heel leger aan hackers?

Het staat voor De Ceukelaire evenwel vast dat de Russen niet alleen bij de Democratische partij hebben ingebroken, maar ook bij de Republikeinen. "Daar zal ook wel wat informatie over Trump te garen geweest zijn, dus het bezwarend materiaal kan best door hacking verzameld zijn. Bovendien weet Trump amper iets over hacking. Zo sprak hij ooit over hackers als "dikke, oude mensen in een kelder". Dat bewijst hoe technisch onwetend hij is over het fenomeen."

Toch gelooft hij niet dat alle Russische aanvallen gesponsord worden door de regering. "Er zal wel een vast team zijn - dat is in de Verenigde Staten met de NSA ook zo -, maar meer en meer wordt er ook uitbesteed. Of er worden prijzen op geplakt. Zo kunnen ook individuen op eigen houtje een land platleggen."

Iedereen hackt iedereen - of toch bijna

Conclusie: iedereen hackt iedereen. "Een goede zaak", vindt De Ceukelaire. "We kunnen het toch niet tegenhouden, dus dan kunnen we beter investeren in veiligheid en daarnaast evenveel terughacken. Het ethische vraagstuk is niet meer relevant, want het gebeurt toch."

Op dat vlak schiet Europa toch nog heel wat tekort. "Europa zou ook vollenbak moeten beginnen hacken, maar we zijn hier nog iets te politiek correct." Hetzelfde geldt voor België. "Ik denk niet dat de Belgische ministers zich bezighouden met elkaar onderling te hacken, maar het kán wel - niet alle ministers nemen hun beveiliging au sérieux. Dat is een probleem, of kan een probleem worden. Moest het nu België versus Rusland zijn, hebben we niks."

"Om een geheim te vertellen: het is beter om op café te gaan"

"Er zijn geen grenzen aan hacking", klinkt het bij De Ceukelaire stellig. Volgens hem wordt het fenomeen nog steeds onderschat. "Ik vind dat het voorlopig nog meevalt. Ik gok dat binnen dit en vijf jaar de eerste hackmoorden gepleegd worden. Denk maar aan pacemakers. Dat zouden dan moorden op afstand zijn, want je moet niet langer met een geweer rondlopen."

Alles wat bestaat, kan met andere woorden gehackt worden - en daarbij komt dat hacken ook veel gemakkelijker geworden is. Toch is er niet meteen reden tot grootschalige paniek. "Hackers hebben geen toverstokje: er moet een aanleiding zijn, in de vorm van nalatigheid (zoals bijvoorbeeld een zwak wachtwoord) of een lek in het systeem. Bovendien is de beveiliging de afgelopen jaren ook enorm toegenomen: hacken en security hangen samen."

"Tenslotte moet er nog altijd iemand tijd en goesting hebben om iets te hacken." De kans dat iemand u afluistert via uw koffiezetapparaat is dus miniem. "Niet alleen heeft het koffiezetapparaat geen micro, maar niemand is geïnteresseerd in uw living. Maar, als ik een geheim wil vertellen, doe ik dat op café. Dat is nog altijd veel veiliger."