Frankrijk zoekt 15 miljoen om zeldzame Da Vinci te kunnen kopen

Frankrijk gaat op zoek naar 15 miljoen euro om een zeldzame schets van Leonardo da Vinci (1452-1519) te kopen. Eind december werd al bepaald dat de schets van Saint Sébastien nationaal patrimonium is dat in het land moet blijven. De schilder/uitvinder/anatomist stierf immers in Frankrijk.
AFP or licensors

Het werk werd gisteren door een veilinghuis in Parijs voorgesteld aan de pers. De verkoop ervan is even op pauze gezet omdat de Franse overheid een recht op voorkoop heeft. Dit houdt in dat ze 30 maanden tijd heeft om kunstwerken aan te kopen waarvan ze vinden dat die in het land moeten blijven. Voor deze zeldzame schets heeft Frankrijk 15 miljoen euro nodig.

De schets is 19,3 op 13 centimeter groot. Een Franse dokter vond het kleinood tussen de documenten van zijn vader. Op de achterkant staan nog enkele schetsen. De authenticiteit ervan is bevestigd door Da Vinci-experts. Da Vinci zou deze schets van Saint Sébastien gemaakt hebben toen hij zelf eind de 20, begin 30 was. In zijn hele leven heeft hij 8 schetsen van de martelaar Saint Sébastien (3e eeuw) gemaakt.