Franse ziekenhuizen overbelast door griepepidemie

In Frankrijk heeft de regering noodmaatregelen afgekondigd om uitbreiding van de griepepidemie in het land op te vangen. Niet-dringende operaties moeten worden uitgesteld om ziekenhuisbedden vrij te houden.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Volgens minister van Gezondheid Marisol Touraine zitten de medische hulpdiensten aan de limiet van hun mogelijkheden. De griepepidemie is vroeger dan normaal begonnen en zou over enkele weken het hoogtepunt bereiken. 

In tal van ziekenhuizen zijn zowat alle bedden vol en daarom wil de regering nu dat niet-dringende operaties uitgesteld worden om zo veel mogelijk ziekenhuisbedden vrij te houden.

De minister overweegt ook om medisch personeel zoals artsen en verplegers te verplichten om gevaccineerd te worden tegen de griep. Nu doet slechts een vierde tot een derde van hen dat en daardoor lopen ook zij de kans om ziek te worden.

De voorbije winter zijn nu al 784.000 Fransen naar de dokter gestapt met symptomen van griep. In 627 van de gevallen ging het om een gevaarlijke aanval en 52 mensen zouden overleden zijn aan de griep. De huidige variant is vooral gevaarlijk voor oudere mensen. Vooral de regio rond Parijs en de Auvergne in het zuiden zijn getroffen.

De regering is vooral beducht voor een herhaling van de grote griepepidemie van twee jaar geleden. Toen werden in Frankrijk 2,9 miljoen mensen besmet met de griep. Het vaccin dat toen gebruikt werd, bleek toen niet erg geschikt om die ziekte te voorkomen. Artsen maken zich sterk dat dat nu wel het geval is.

Meest gelezen