Gwendolyn Rutten neemt ontslag uit Vlaams Parlement voor haar "ronde door Vlaanderen"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten neemt ontslag uit het Vlaams Parlement om zich volledig toe te kunnen leggen op de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de partij bekendgemaakt. De voorzitster start met een "ronde door Vlaanderen en Brussel".

Tegen oktober volgend jaar wil Gwendolyn Rutten alle 308 Vlaamse en Brusselse gemeenten hebben bezocht. Ze zal daar naar eigen zeggen in gesprek gaan met mensen over de zaken die hen na aan het hart liggen: werk, veiligheid, vrijheid, gezin en de toekomst. Onder de naam "de ronde" wil ze de lokale liberale partijen ondersteunen voor de gemeenteraadsverkiezingen van eind volgend jaar. 

"Je kan er niet omheen dat er iets beweegt in de samenleving, dat mensen met veel vragen zitten", zegt Rutten in een persbericht. "Ik ga op ronde van Vlaanderen en ga luisteren en in gesprek over de grote en kleine dingen van het leven, over problemen en oplossingen, want dat is de essentie van politiek."

Opgevolgd

Omdat ze zich, naar eigen zeggen, daar volledig wil op toeleggen, neemt de voorzitster ontslag uit het Vlaams Parlement. Ze wordt opgevolgd door Danielle Vanwesenbeeck. Ze is zaakvoerder van Mastermail en won de Unizo-WomedAward als onderneemster van het jaar voor haar dynamisme en vernieuwende aanpak in het bedrijfsleven. "Ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging en denk dat mijn kennis uit de bedrijfswereld zeker een meerwaarde is voor de politieke debatten."

Gwendolyn Rutten is daarmee de tweede Vlaamse partijvoorzitster die geen parlementair mandaat heeft. Eerder besliste ook haar SP.A-collega John Crombez om ontslag te nemen als Vlaams Parlementslid. Rutten zat van 2010 tot 2014 in de Kamer, waarna ze de overstap maakte naar het Vlaams Parlement.