Komen we ooit te weten of de informatie over Trump klopt?

De allerlaatste informatie over de mogelijke Russische connectie van de Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft vandaag al heel wat stof doen opwaaien. Hoe waarachtig is de niet geverifieerde informatie waarover BuzzFeed en CNN het hebben? Onderzoeksjournalist en specialist Kristof Clerix probeert antwoorden te vinden.

"Het is niet echt een rapport. Het is eerder een samenraapsel van nota's. Over de inhoud daarvan kan je als buitenstaander niets zeggen", zegt Kristof Clerix in "De afspraak" op Canvas. "Het is gewoon niet duidelijk of dit informatie of desinformatie is die bewust is gelekt naar bepaalde journalisten of media om iemand in diskrediet te brengen."

Eén ding weet Clerix wel zeker als specialist in de materie: "In de wereld van intelligence is alles mogelijk, en vaak overtreft de realiteit de fictie. Dát is het vertrekpunt."

Over de nota van de Amerikaanse inlichtingendienst zelf en de inhoud kan hij weinig zeggen. "Wat je wel kan zeggen, is hoe inlichtingendiensten in het algemeen werken. Een basisregel is money, ideology, compromise, ego." Hij licht toe: "Hoe kan je mensen voor je laten werken? Door in te spelen op een van die vier facetten. Door hen geld aan te bieden, door de ideologie te bespelen, door iemand te chanteren of door op zijn ego in te spelen."

"Op zijn persconferentie ontkent Trump in alle toonaarden het seksverhaal, maar hij zegt niets over de contacten die er gedurende vijf jaar met de Russen zouden zijn geweest. Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten", geeft Amerikakenner Johan Depoortere mee, in een niet zo ver verleden nog VRT-correspondent in de VS.

Kristof Clerix blijft sceptisch. "Als dat zou kloppen dat Trump 5 jaar lang contact zou hebben gehad met de Russische geheime diensten, dan zou dat een enorme blamage betekenen voor de Amerikaanse contraspionnage. Je zou toch verwachten dat zij dit in de gaten hebben gehad."

Toch is het hele verhaal niet helemaal onwaarschijnlijk. "Zonder mij uit te spreken over de inhoud van dit rapport is de methode de klassieke methode waarvoor onder meer de Russen gekend zijn."

"Dit zal voortpruttelen"

De media kenden dit verhaal al een tijdje, maar kregen het niet geverifieerd. Toch heeft BuzzFeed het uiteindelijk gebracht en is CNN er net vandaag dieper op ingegaan.

"Trump wordt volgende week echt president (...) De tegenstanders van Trump proberen zijn morele legitimiteit te ondermijnen, en CNN zal daar allicht een rol in spelen", stelt Johan Depoortere vast. "CNN is altijd heel kritisch voor hem geweest, zoals eigenlijk de meeste gevestigde media."

"Dat zal verder voortpruttelen in de media", denkt Depoortere. "Er zullen andere dingen bovenkomen."

Meest gelezen