N-VA: "Uithalen Van der Maelen helpen commissie Kazachgate niet"

De voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar Kazachgate - Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) - krijgt nu ook kritiek van de N-VA. Volgens die partij is Van der Maelen niet neutraal genoeg door uitspraken te doen over de betrokkenheid van regeringspartij MR in het schandaaldossier. Van der Maelen zegt dan weer dat hij zich niet monddood laat maken omdat hij commissievoorzitter is.

Kazachgate gaat over onregelmatigheden bij de toepassing en totstandkoming van de afkoopwet voor fraudeurs, de Kazachse miljardair Chodiev kon daar als eerste gebruik van maken. Van der Maelen heeft verklaard dat de MR in elke etappe van het dossier aanwezig is.

Volgens N-VA-kamerlid Sophie Dewit gaat de SP.A'er als voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar het dossier daarmee zijn boekje te buiten. "Als lid van de commissie mag collega Van der Maelen alle vragen stellen tijdens de hoorzittingen, maar als voorzitter had ik een zekere terughoudendheid of iets meer neutraliteit van hem verwacht. We zijn al bijzonder moeilijk gestart met deze commissie. Ik zou graag aan de grond van de zaak beginnen en dit soort demarches en uithalen helpen niet."

Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op Van der Maelen. Eerder lag hij al onder vuur bij de Franstalige liberalen van MR.

Van der Maelen: "Ik blijf niet doofstom in de pers"

Van der Maelen reageert dat hij zich niet monddood laat maken omdat hij voorzitter van de commissie is. "Collega De Wit vergist zich", zegt hij. "Het is niet omdat je voorzitter bent, dat je doofstom moet blijven in de pers. Wij stellen vast dat in het dossier van de nationaliteitsverwerving meneer Kubla (MR-politicus, nvdr.) opduikt, we stellen vast dat collega Van Cauter zelf zegt dat ze is benaderd door het kabinet van meneer Reynders (minister voor de MR) en er is Armand De Decker (MR-burgemeester en oud-Senaatsvoorzitter) die verschenen is voorbij de advocaat-generaal die de minnelijke schikking heeft getroffen."

Van der Maelen heeft de andere leden van de commissie beloofd dat hij even scherp zal toezien op eventuele ontoelaatbare gedragingen van parlementsleden van alle partijen.

De onderzoekscommissie is vandaag voor het eerst bijeengekomen.