NASA kiekt de aarde en de maan vanaf Mars

NASA heeft een foto vrijgegeven van de aarde en de maan die is gemaakt door een ruimtesonde in een baan rond Mars. De afstand van de Rode tot de Blauwe Planeet bedroeg op dat moment liefst 205 miljoen kilometer.

De aarde in de rechterbovenhoek met de contouren van de continenten duidelijk zichtbaar en de maan als geel verlichte bal links beneden: dat is te zien op de foto die NASA recent heeft vrijgegeven en die is gemaakt door de zogenoemde HiRISE-camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter.

Die sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie draait sinds 2006 rondjes rond Mars en heeft als voornaamste taak om het oppervlak van de planeet in kaart te brengen.

Af en toe is de HiRISE-camera aan een kalibratie toe. Bij zo'n procedure op 20 november vorig jaar, heeft de camera verschillende foto's van de aarde en de maan gemaakt.

Composietfoto

Met de beste foto's van deze hemellichamen heeft NASA een composietfoto samengesteld. Ze samen fotograferen is niet mogelijk, omdat de helderheid van de aarde danig met die van de maan verschilt en die laatste anders nauwelijks zichtbaar zou zijn. De grootte van de aarde en de maan en de afstand die ze tot elkaar aannemen op de foto, is wel volkomen natuurgetrouw.

Op het moment dat de HiRISE-camera de beelden nam, bevond Mars zich op liefst 205 miljoen kilometer van de aarde. Toch zijn de contouren van de continenten van onze planeet duidelijk zichtbaar. De rode massa in het midden is Australië. Bovenaan is Zuid-Oost-Azië te zien. De witte vlek linksonder is Antarctica. De andere witte vlekken zijn wolken.

Het is niet de eerste keer dat de HiRISE-camera de aarde en de maan in het vizier neemt. Dat gebeurde al eens op 3 oktober 2007. Toen bedroeg de afstand tussen de aarde en Mars 142 miljoen kilometer en leverde dit onderstaande foto op: