Rock Werchter en Pukkelpop in de prijzen op European Festival Awards

Rock Werchter en Pukkelpop zijn gelauwerd op het gala van de European Festival Awards in Groningen. Rock Werchter is uitgeroepen tot beste groot festival van het voorbije jaar en Pukkelpop kreeg de Brand Activation Award, een onderscheiding voor de meest creatieve en best uitgevoerde sponsoractiviteit op een festival in 2016. Pukkelpop kreeg de prijs voor het Smart Energy Grid project.

Rock Werchter heeft de award voor het beste groot festival van het voorbije jaar op het gala van de European Festival Awards gewonnen. Vorig jaar werd Rock Werchter nog gelauwerd met de onderscheiding voor favoriete festival van de artiesten op het gala.

Baraque Futur van Pukkelpop bekoort

Pukkelpop is methet Smart Energy Grid project op Baraque Futur werd gelauwerd met de Brand Activation Award. Baraque Futur is een experimenteel deel op het festivalterrein dat volledig in het teken van duurzaamheid en experiment staat. Pukkelpop experimenteert al enkele jaren met alternatieve energie.

"Samen met Hogeschool UCLL en Eneco ontwierpen we een Smart Energy Grid, een systeem dat energiestromen efficiënt aanstuurt. Het gridgedeelte (hardware) verbindt de verschillende bronnen en lasten met elkaar, terwijl het smartgedeelte (software) voor een optimaal gebruik van de opgewekte energie zorgt", licht Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine toe.

"Schijnt de zon hard, dan zal tijdens een optreden de energie van de zonnepanelen naar het podium worden gestuurd. Op andere momenten zullen, bijvoorbeeld, de drank- en eetstanden draaien op de opbrengst van de windmolen. Van de plaats waar het wordt opgewekt naar de plek waar het dan het meeste nodig is.”

Smart Energy Grid project werd nooit eerder toegepast tijdens een evenement van de omvang van Pukkelpop. “We zijn bijzonder fier dat een dergelijk complex systeem getest werd tijdens Pukkelpop. Die pioniersrol zit in ons festival-dna, en dus niet enkel op muzikaal vlak. Dat we er nu ook een award mee winnen, maakt het alleen maar mooier. Het is een hele eer!” besluit Mahassine.

Het Spaanse festival Primavera Sound werd op het gala van de European Festival Awards uitgeroepen tot festival met de beste affiche. De samensteller van het programma van het Sziget Festival, Dan Panaitescu, werd gelauwerd met een oeuvreprijs.