Trump neemt risico's door aanval op pers en inlichtingendiensten

Op zijn eerste persconferentie sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump de confrontatie met de pers en met de eigen inlichtingendiensten niet uit de weg gegaan. Professor Bart Kerremans zegt dat dat op termijn risico's inhoudt.

Het was vooral de stijl van Donald Trump die professor Kerremans vanavond is opgevallen. Dit is totaal anders, niet enkel dan die van huidig president Barack Obama, maar ook van diens voorgangers George W. Bush, Bill Clinton, George Bush Sr. en zelfs Ronald Reagan.

Trump is veel offensiever dan normale politici en heeft duidelijk een moeilijke relatie met zowel de media als met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Inzet was een bericht van BuzzFeed dat door de tv-zender CNN geciteerd werd op basis van de inlichtingendiensten. Volgens dat verhaal dat op geen enkele manier geverifieerd kon worden, zou Trump al vijf jaar lang steun gekregen hebben van de Russische geheime dienst FSB die bovendien compromitterende informatie over seksuele uitspanningen met Russische prostituées zou hebben.

Donald Trump is daar woedend over, maar hij was opvallend lief voor de meeste media en had zelfs lof voor de manier waarop The New York Times -een krant die erg kritisch staat tegenover hem- met dat verhaal was omgesprongen.

Dat was anders met de aanwezige journalist van CNN, nochtans een erg gerespecteerd man, die afgesnauwd werd en geen vragen mocht stellen van de president-elect.

"Grote risico's, vanuit de buik"

Professor Bart Kerremans van de KU Leuven heeft zelf erg veel twijfels bij het verhaal dat CNN en BuzzFeed vandaag gepubliceerd hebben. Dat is erg moeilijk te verifiëren en lijkt erg wankel.

Hij stelt wel de vraag of de manier waarop Trump hier reageert erg gelukkig is. Ook door de eigen inlichtingendiensten zo op de korrel te nemen, neemt hij wel een erg groot risico voor de toekomst, want de relatie met zowel de media als met de inlichtingendiensten is voor elke politicus op lange termijn erg belangrijk, vindt Kerremans. 

Een president heeft nu eenmaal de inlichtingendiensten nodig en het is de vraag of veel van die mensen nog grote risico's willen lopen als ze door hem aangevallen worden. 

"Helft Amerika is het met Trump eens"

Correspondent Michiel Vos noemt het "nooit gezien" dat een verkozen president een zender als CNN of een actrice als Meryl Streep zo openlijk op de korrel neemt als reactie op kritiek. De pers mag dan vinden dat dat te ver is, de helft van de Amerikaanse kiezers is het met Trump eens dat de media valse berichtgeving brengen, te links zijn of "out of touch" met de gewone burger.

Vanaf 20 januari zal er een andere wind doorheen de VS waaien, denkt Vos. Trump reageert erg geimproviseerd, maar hij heeft op die manier de verkiezingen gewonnen en dat slaat aan, "tot hij op zijn bek gaat", voegt Vos er aan toe. 

Meest gelezen