Vakbonden ING schorten onderhandelingen met directie op

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de bank ING heeft de onderhandelingen met de directie opgeschort. Volgens de vakbonden wil de directie niet ingaan op hun voorstellen om het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Bij ING zijn de komende jaren ruim 3.000 banen bedreigd. De vakbonden willen nu eerst overleg plegen met het personeel.

De vakbonden en directie van de bank zaten maandag samen voor overleg in het kader van de consultatie- en informatiefase van de aangekondigde herstructurering.

Maar volgens de vakbonden antwoordde de directie tijdens dat overleg negatief op alle tegenvoorstellen die ze voor de vakantie hadden gedaan. "In die omstandigheden is beslist om de onderhandelingen op te schorten en de werknemers te consulteren", valt vandaag te horen bij de vakbonden.

Die raadpleging zal gebeuren via personeelsvergaderingen. Morgen zouden de werknemers in Antwerpen en Gent geconsulteerd worden, maandag die in de Sint-Michielswarande in Brussel en dinsdag de mensen in het Marnix-gebouw in Brussel, zegt een vakbondsman.

Tegenvoorstellen verworpen

Volgens de vakbonden hadden hun tegenvoorstellen als belangrijkste doel het aantal naakte ontslagen te verminderen. Ze stelden o.m. voor om de arbeidsduur te verminderen, om de mogelijkheden tot vervroegd vertrek op 55 jaar uit te breiden, om statutaire ING-agentschappen te behouden net als een commerciële structuur voor Record Bank, en om de sociale impact van de plannen verder in de tijd te spreiden, dus voorbij 2021.

Begin oktober kondigde de Nederlandse bank aan dat ze de volgende jaren wereldwijd 7.000 banen wil schrappen. In België gaat het om zowat 3.500 banen, waarvan maximaal 1.700 naakte ontslagen. De directie wil ook ING en het filiaal Record Bank samenvoegen, waarbij 600 van de 1.250 agentschappen van het gezamenlijke net dreigen te verdwijnen.