"Are you not entertained?" - Michiel Vos

Correspondent Michiel Vos heeft de persconferentie van de verkozen Amerikaanse president Donald Trump aandachtig gevolgd. Zijn woorden doen Vos denken aan Russell Crowe in "Gladiator".
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Michiel Vos is correspondent in de VS en doet regelmatig verslag voor "Terzake" en "De ochtend". Hij is ook schoonzoon van Nancy Pelosi, de Democratische oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

"Are you not entertained?", schreeuwt Russell Crowe in de door Ridley Scott geregisseerde Hollywood blockbuster "Gladiator" terwijl hij ergens, in een arena, in een godverlaten land, tussen twee gevechten brult naar de toegestroomde menigte die is komen kijken naar deze onverslaanbare slaaf die vecht als een Romein.

Russell Crowe ontving in 2001 de Oscar voor beste acteur voor zijn rol als generaal Maximus Decimus Aurelius die de Romeinse elite verslaat in een gevecht, waarin hij wordt gesteund door de laagste klassen binnen het Romeinse Rijk.

De film verdiende een half miljard wereldwijd en verdient een nieuwe blik... met onze nieuwe leider Donald Trump in het achterhoofd. Iedere keer als ik Trump in de arena het gevecht zie aangaan met de media moet ik aan die ene scène denken. Gisteravond opende ik met dat beeld in "Terzake" omdat die scène het hele Trump fenomeen in één keer neerzet.

Gut check

Vlak voor ik live ga op het dak van CBS aan 57th Street en 10th Avenue en Kathleen Cools of Annelies Beck mijn hun eerste vraag stellen, doe ik altijd een korte gut check met de dienstdoende CBS-cameraman. Een korte "What do you think?"-vraag aangaande het onderwerp du jour.

De CBS-cameramannen (er is een groepje van zo’n tien dat alle bezoekende buitenlandse correspondenten op "hun" CBS-dak bedient van het live shot) zijn blue collar. Ze werken weliswaar in nieuws en wonen weliswaar in New York, maar het zijn gewone Amerikaanse, intelligente rouwdouwers. Geen redacteuren, geen mannen van opinie, gewoon recht door zee. Rotterdam-Zuid op z’n Nederlands.

"CNN is garbage"

Gisteren vroeg ik mijn cameraman naar de ruzie tussen Trump en de media, CNN in het bijzonder. Hij zei meteen: "CNN is garbage". CNN had de dag voor Trumps persconferentie melding gemaakt van een rapport met "salacious details" inzake een bezoek van Trump aan Moskou in 2013.

Volgens ander media zou Trump daar aan "seksuele escapades" hebben gedaan in dezelfde hotelkamer waar ooit Barack en Michelle (!) Obama de nacht zouden hebben doorgebracht. Onder die seksuele escapades vielen zogenoemde "golden showers" met prostituees die over een bed zouden hebben geplast. 007 had het niet beter kunnen scripten.

Mijn cameraman geloofde er niks van en later bleek van het rapport niet veel heel te blijven. Mijn cameraman op het dak voelde in zijn gut dat de pers te ver is gegaan, dat de pers te veel is meegegaan in de entertainmentgehaktmolen die nieuws heet in Amerika en dat het zelfs de entertainer supreme The Donald himself even onder het gras wilde schoffelen met een rapport met daarin door The Donald kennelijk goedgekeurd fetisj urineergedrag.

Trump rally's

Ik zag mijn cameraman als het ware in het groot tijdens de Trump rally's die ik bezocht tijdens de voorverkiezingen. Daar zie je Trumps Amerika en het is volledig anders dan "mijn" Amerika. Ik woon in New York (dat is al verdacht), in The Village nog wel (nog veel verdachter) en mijn schoonfamilie woont in San Francisco (dat is gemakkelijk 3 strikes – you’re out!)

Het Amerika dat je ziet bij Trump-rally's heeft allereerst een bloedhekel aan politici – lieden die iedere 4 jaar allerlei dingen komen beloven en vervolgens niet kunnen waarmaken. Maar ze hebben zo mogelijk nog een grotere hekel aan het journaille – linkse leugenaars die allemaal met elkaar op keurige scholen hebben gezeten, elkaar de baantjes toespelen en bepalen wat wel en niet politiek correct is in hedendaags Amerika.

Of zoals iemand mij zei tijdens een Trump-rally in New Hampshire: "Wij werken ouderwets voor de kost, jullie verschijnen ergens met een Apple laptop en worden dan betaald. Wij begrijpen dat niet."

"Horrible people in the press"

De kloof tussen Trumps Amerika en "mijn" Amerika is groter en dieper dan elke Europeaan vermoedt. De op brexit lijkende "anger" is real. Die woede onder het gewone volk jegens politici, arrogante grote stadsbewoners, Wall Street en out of touch liberals zit diep en Trump voelde het als ultieme uit-de-buik-kandidaat tijdens zijn campagne. Niet voor niets vroeg Trump tijdens elke rally aan de menigte om de achterin staande pers uit te jouwen. “Horrible people, in the press, look at ‘m, so horrible!’, zei hij onder luid gejoel.

Ik voelde het toen ik achterin zijn zalen stond, omringd door mannen en vrouwen, comfortabel gestoken in al te ruim zittende hoodies met opschriften als Ohio State of Steelers (football team uit Pittsburg). Ze klaagden dat Obama en de "Dems" het altijd hadden over "anderen" die de Amerikaanse democratie moesten worden binnengetrokken: gays, immigranten, mensen zonder gezondheidszorg.

Maar over hen, gewone blanke Amerikanen die 55.000 dollar (52.000 euro) per jaar verdienen, ging het nooit. "When is it ever about me?", vroegen ze aan mij. Ze zagen in Trump iemand, die hen en met name hun Amerika eerst zou gaan zetten. Vandaar ook dat zijn slogan "Make America Great Again" helemaal niet zo achterlijk klinkt in hun oren.

Dat Amerika vindt het prachtig als Trump achter het linkse Hollywoodicoon Meryl Streep aangaat met haar "belerende elitaire anti-Trumptoespraak" tijdens de Golden Globes: niks ergers dan Hollywoodsterren als Streep (of Leonardo DiCaprio) die hen vertellen wat wel en niet kan en mag. CNN zit in hetzelfde bakje als Streep en Amerika – Trumps Amerika – vindt het prachtig.

Dat Amerika vindt het prachtig als hun Trump het opneemt tegen de zeurende pers die al weken loopt te piepen dat Twitteren geen vervanging kan zijn van een echte persconferentie.

Caps lock mode

Die persconferentie heeft de pers gekregen, maar het was geen conferentie. Het was een confrontatie. Dit was de persconferentie waar onze gladiator Trump in het strijdperk trad tegen de media die dat "golden shower"-rapport naar buiten hadden gebracht.

Een "TOTAL POLITICAL WITCH HUNT!" volgens Trump, uiteraard in all caps en Donald bleef zoals de New York Times het later uitdrukte in caps lock mode tijdens de persconferentie nadat hij zich al Twitterend had afgevraagd hoe dit soort vuilnis zomaar openbaar kon worden gemaakt: "Are we living in Nazi Germany?"

Trump bleef true to character in de aanval (wat anders? – dat is zijn enige stijl) en zette CNN neer als "garbage" en "fake news" (het woord van de winter van ‘16-’17), weigerde heel straf een CNN-reporter een vraag te laten stellen en toen was het iedereen duidelijk: things are going to change in the White House. "Echte" beleidsonderwerpen waren nauwelijks aan bod gekomen maar Team Trump had keihard weten uit te halen naar de "apologisten" in de pers. I hope you are entertained.