"Auteur Trump-files is Britse ex-agent van MI6"

De auteur van de niet-geverifieerde aantijgingen aan het adres van de Amerikaanse verkozen president Trump is een oud-agent van de Britse inlichtingendienst MI6. Dat schrijven "The Wall Street Journal" en "The Telegraph". De man zou intussen zijn ondergedoken.

De twee kranten schrijven dat de 52-jarige man een 20-tal jaar voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst heeft gewerkt en in 2009 met enkele andere ex-agenten een privé-inlichtingendienst heeft opgericht. Hij zou een goede naam hebben in de kringen van inlichtingendiensten en een aantal jaren in Rusland gestationeerd zijn.

De opdracht om een dossier over Trump samen te stellen, zou van zowel Democratische als Republikeinse tegenstanders van de verkozen president komen. Het zou informatie bevatten over de nauwe contacten van Trump met de Russen die hem zouden geholpen hebben tijdens zijn kiescampagne en materiaal bevatten waarmee Trump gechanteerd kan worden. Beide aantijgingen worden door Trump ten stelligste ontkend. Ook Moskou zegt van niets te weten.

Volgens The Telegraph zou de man intussen ondergedoken zijn omdat hij beseft dat zijn identiteit als auteur van de Trump-files snel bekend zou raken en hij bang is voor zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin. Hij zou zijn buurvrouw gezegd hebben dat hij "enkele dagen weg zou zijn".